Du er her: Forsiden Blog Hvilke vacciner bør min hund få?
hundevaccine

Hvilke vacciner bør min hund få?

21-05-2022

 

Du bør lade din hund vaccinere af nøjagtig de samme årsager, som du lader dine børn og dig selv vaccinere. De fleste vacciner har meget milde bivirkninger, som temmelig hurtigt går over. De sygdomme, som vi vaccinerer imod i Danmark, er meget alvorlige sygdomme, hvis de får lov at udvikle sig.

Nogen af dem er direkte dødelige. Ved at lade din hund vaccinere beskytter du både din egen hund og andre hunde. I nogen tilfælde beskytter du også dig selv, idet nogen sygdomme kan overføres fra hunde til mennesker. Herunder får du en gennemgang af de vacciner, der indgår i det danske vaccinationsprogram for hunde, der er født og vokser op i Danmark.

Forskellige sygdomme med vidt forskellige følger

Der findes forskellige sygdomme, som din hund kan pådrage sig, hvis den ikke er vaccineret. Alle sygdomme er forskellige og angriber forskellige dele af din hund. Nogen af sygdommene er meget alvorlige og direkte dødbringende.

Hundesyge er en alvorlig infektionssygdom. Rabies, som også kaldes hundegalskab, er altid dødelig. Rabies kan smitte mennesker. Parvovirus er en slem sygdom i hundens mave og tarme. Kennelhoste er en slem forkølelseslignende sygdom. Leptospirose er en alvorlig sygdom, der angriber hundens organer. Leptospirose kan være meget svær at diagnosticere og at behandle.

Hundesyge

Sådan forløber sygdommen, hvis den får lov at udvikle sig:  

Hundesyge er en virussygdom. Virussen angriber hundes kropssystemer og laver infektioner. Sygdommen kan være meget svær at behandle og resultere ofte i meget lange og gentagende sygdomsforløb. Sygdommen kan ende med at være livstruende for hunden. Sygdommen er en virus og er derfor en smitsom sygdom. 

Symptomer på sygdommen:

Symptomerne minder lidt om influenza hos mennesker. Til at begynde med mister hunden sin sædvanlige appetit og kan i værste fald holde helt op med at spise og drikke. Udflåd fra næse og øjne, diarre, hoste og lungebetændelse, samt fortykning af huden på snude og trædepuder er alle sammen symptomer på Hundesyge.

Bivirkninger ved vaccinationen:

Let træthed som kan vare alt fra et par timer til et par dage. Nogen hunde kan få lettere irritation af huden, der hvor de er blevet stukket.

Rabies

Sådan forløber sygdommen, hvis den får lov at udvikle sig:

Rabies er også en virussygdom. Virussen angriber hundens nervesystem. Nervesystemet og hjernevævet bliver nedbrudt. Rabies kan ikke helbredes, hvilket betyder, at hvis din hund får rabies, så vil den dø. Rabies smitter og kan også smitte mennesker.

Symptomer på sygdommen:

Hunde, der har fået rabies, ændrer adfærd. De bliver enten sky eller aggressive. Derudover savler hunden og har svært ved at synke.

Bivirkninger ved vaccinationen:

Let træthed som kan vare alt fra et par timer til et par dage. Nogen hunde kan få lettere irritation af huden, der hvor de er blevet stukket. Enkelte hunde kan få let feber, som også forsvinder i løbet af få dage.

Parvovirus

Sådan forløber sygdommen, hvis den får lov at udvikle sig:

Parvovirus er en meget smitsom virus, der angriber hundens mave og tarmsystem. Parvovirus giver slemme infektioner i hundes mave og tarme.

Symptomer på sygdommen:

Hunden får høj feber. Opkast, diare og utilpashed er typiske symptomer på Parvovirus.

Bivirkninger ved vaccinationen:

Let træthed som kan vare alt fra et par timer til et par dage. Nogen hunde kan få lettere irritation af huden, der hvor de er blevet stukket.

Kennelhoste

Sådan forløber sygdommen, hvis den får lov at udvikle sig:

Kennelhoste er en sygdom, der ofte opstår, når mange hunde er samlet på et sted - deraf navnet. Kennelhoste er en luftvejsinfektion. Ikke alle dyrlæger vaccinerer automatisk mod kennelhoste, men holder i stedet øje med, hvor udbredt den er i nærområdet, og vaccinerer kun, når der er en stigning.

Symptomer på sygdommen:

Symptomerne på kennelhoste minder om symptomerne på forkølelse hos mennesker. Let til kraftig hoste, både tør og med slim. Nys, rendende øjne og næse.

Bivirkninger ved vaccinationen:

Let træthed som kan vare alt fra et par timer til et par dage. Nogen hunde kan få lettere irritation af huden, der hvor de er blevet stukket. Milde symptomer på selve sygdommen kan forekomme inden for de første par dage. Disse forsvinder igen af sig selv og behøver ikke yderligere behandling.

Leptospirose

Sådan forløber sygdommen, hvis den får lov at udvikle sig:

Leptospirose er en alvorlig sygdom, der giver livstruende infektioner i lever og nyre og sommetider andre organer. Sygdommen er svær at identificere og derfor svær at behandle.

Symptomer på sygdommen:

Til at begynde med vil hunden virke træt og trist. Nedsat appetit, diare, opkast og i det hele taget utilpashed er nogen af symptomerne. Der er mange andre symptomer, hvilket gør det meget svært at stille diagnosen og finde den rette behandling.

Bivirkninger ved vaccinationen:

Let træthed som kan vare alt fra et par timer til et par dage. Nogen hunde kan få lettere irritation af huden, der hvor de er blevet stukket. Der kan opstå en lille knude i huden. Knuden er ikke farlig og forsvinder af sig selv i løbet af et par uger.

Vaccinationsprogram for hunde

Ovenstående vacciner indgår i vaccinationsprogrammet for hunde, der er født og vokser op i Danmark. Enkelte dyrlæger kan have andre vacciner med i programmet. Som udgangspunkt er vaccinen mod kennelhoste den eneste vaccination, som nogen dyrlæger fravælger.

Som hvalp bliver hunde vaccineret, når de er 8, 12 og 16 uger gamle. Denne vaccinering er grundlaget for hundens vaccinationsprogram. Hvert år skal hunden ifølge dyrlægens anvisninger revaccineres for at være fuldt dækket af alle vacciner. Vil du ikke overvaccinere din hund kan du benytte dig af en titertest, hvor dyrlægen tager en blodprøve for at se hvor mange antistoffer din hund har overfor sygdomme. Er din hund fuldt dækket med antistoffer, kan du vente op til 3 år med at vaccinere din hund igen.

Vi har raske hunde i Danmark

I Danmark er de fleste hunde sunde og raske hele livet i gennem. Det danske vaccinationsprogram har en helt uvurderlig betydning for vores sunde hunde. Heldigvis er de fleste hundeejere gode til at lade deres hunde vaccinere. Derfor er mange af de nævnte sygdomme yderst sjældne i Danmark.

Kost, motion, vaccination og sunde hunde

Ud over at vi er dygtige til at lade vores hunde vaccinere, er vi også bevidste om, hvordan vi holder husdyr. Danske hunde er ikke kun sunde på grund af vaccinationerne, vi er også gode til at holde øje med vores hunds generelle helbred. Herunder deres daglige kost og motion.