Du er her: Forsiden Blog Hjælp, min hvalp bider i alt! Hvad gør jeg? Få gode råd her
hvalpe bider i alt

Hjælp, min hvalp bider i alt! Hvad gør jeg? Få gode råd her

12-06-2021

 

Små hvalpe bider meget og små hvalpe bider hårdt. Og det gør altså ondt! Hvalpe har slet ikke styr på, hvad de må bide i og derfor bider de ganske enkelt i alt. Denne adfærd er helt naturlig, men den skal selvfølgelig reguleres, så din hund får en hensigtsmæssig adfærd i fremtiden! Her har du tre simple trin til, hvad du gør, når din hvalp bider i alt.

1. Lær hvalpen at være forsigtig

Selvfølgelig er målet i sidste ende at lære hvalpen, at den slet ikke må bide i os, men før den lærer det, er der en anden vigtig ting, vi først skal have på plads. Nemlig hvor hårdt man må bide. Det er nemlig en naturlig del af hundens måde at kommunikere på, og selv en velopdragen hund vil komme til at bruge tænderne, når den bliver forskrækket, skræmt eller stresset. Derfor er det et vigtigt trin i hvalpen opdragelse at lære selvbeherskelse først.

Heldigvis har hvalpen allerede lært lidt hjemmefra. Små hvalpe bider nemlig også i deres søskende og de er også gode til at sige fra ved at pibe, hyle og trække sig fra den gode leg, hvis de andre bider for hårdt. Det er denne adfærd, som du skal kopiere. Når hvalpen får fat i dine fingre, så lav en høj lyd, træk fingrene til dig og stop legen et øjeblik. Bare brug fem-ti sekunder på lige at sidde stille og være kedelig, det er nok til at lære hvalpen, at det ikke er sjovt, når man bider så hårdt.

Det er vigtigt at du er konsekvent og tålmodig. Hvalpe er ligesom børn og forstår ikke alting den første gang, men det er vigtigt at din hvalp lærer at forstå og respektere dine grænser.

2. Lær hvalpen ikke at ramme huden

Når hvalpen har styr på, at den ikke må bide hårdt, er det tid til at lære den, at den faktisk slet ikke må ramme din hud. I første omgang gør du præcis som før, altså laver en høj pludselig lyd og stopper legen, men nu er det bare lige så snart at hvalpens tænder bare rører ved din hud. Igen er det vigtigt at være konsekvent. Hunden er meget mere følsom i munden end os, så du må endelig ikke tænke, at den ikke opdager det, når det går for hurtigt. Det gør den!

Her kan du også begynde at træne med godbidder. Hav et par godbidder klar i din lukkede hånd, og præsenter dem for hvalpen. Den får først godbidderne, når den holder op med at gnave og bide og enten venter eller kun snuser og slikker.

3. Bevar roen og vær tålmodig

Det tager lang tid at lære en hvalp ikke at bide og det er derfor vigtigt at væbne sig med tålmodighed. Undgå at råbe og skælde ud, selv om det nogle gange virker som en nem og effektiv løsning. Hunden lærer ikke hvad den ikke må, den lærer kun, at det er ubehageligt at gøre omkring dig. Det skaber mistillid og gør hvalpen usikker og stresset.

Her må du også huske på, at hvalpen ikke forstår dine regler for, hvad der er dit og hvad der er til hvalpe. I hvalpens hoved er alt potentielt legetøj og den forstår ikke at fordi den ikke måtte få dine kondisko, så må den heller ikke få dine sutsko, dine klipklapper eller dine dyre støvler. Faktisk kan den ikke engang kende forskel på sko og alt andet, der ligger i hundehøjde eller tæt nok på til, at den kan få fat i det.

Hvorfor bider hvalpe?

Der er flere grunde til hvorfor hvalpen bider i alting. For det første er det dens måde at lære, hvad alting er. Den har endnu ikke lært at de fleste ting, der ikke dufter af mad heller ikke kan spises. Hvalpen bider i alt, simpelthen for at lære hvad det er.

Derudover skal hvalpen skifte tænder, og det hjælper altså at gumle i ting. Ved at stimulere tandkødet mindsker hvalpen nemlig smerter og kløen fra tandudbrud. Den har ingen andre måder at hjælpe sig selv på, så det er vigtigt, at du ikke bliver vred, men i stedet giver den masser af alternativer, så det ikke er dig og dine ting den bider i, men i stedet legetøj og godbidder.

Hvor længe bider hvalpe?

Det er svært at sige, men heldigvis er det ikke for evigt. Langt de fleste vokser fra det, så længe de får den rigtige opdragelse med i bagagen, normalvis inden for dens første seks måneder.