Du er her: Forsiden Blog Hvad skal jeg gøre, hvis min hund ikke kan finde ro?
rastløs hund

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund ikke kan finde ro?

30-09-2022

 

At træne ro og afslapning med din hund er lige så vigtigt som den fysiske motion og mentale stimulering. Der kan være forskellige grunde til, at din hund ikke kan finde ro. Typisk er årsagerne mangel på socialisering og understimulation.

Du kan derfor hjælpe din hund med at finde ro ved bl.a. at øge dens socialisering samt fysiske og mentale aktivering i dagligdagen. Giv den mulighed for at bruge hjernen og til at snuse til en masse forskellige ting, så den får brændt krudt af og bliver mæt af indtryk.

Er din hund understimuleret?

Får din hund ikke opfyldt sine behov for stimulering i løbet af dagen, og kommer den ikke af med nok energi, kan det resultere i, at den ikke kan finde ro. 

Selvom det kan være fristende at bruge pindekast eller boldkast som en løsning, da hunden her får bevæget sig, bør du som hundeejer gøre det med måde. For sådanne aktiviteter kan faktisk ende i, at din hund blot bliver mere stresset.

Oplever du, at din hund er stresset og urolig i hverdagen, kan det være bedre at starte med at øge den mentale stimulering, så den får lov til at bruge sin hjerne. En god, lang gåtur, hvor den kan bruge sin næse, er også en glimrende aktivitet.

Derudover er mindre træningsøvelser såsom søgeøvelser eller andet, hvor din hund selv kan tage en masse initiativ, super gode.

Mangler din hund socialisering?

Socialisering af hunden som hvalp er super vigtigt for hundens daglige velbefindende. Er din hund ikke blevet eksponeret for meget i løbet af de første fire måneder af hvalpestadiet, kan det være årsagen til, at den har svært ved at finde ro.

Det kan komme til udtryk ved, at den bliver urolig, hvis den kommer nye steder hen, fordi den ikke har lært, hvordan den skal håndtere de mange nye sanseindtryk.

Heldigvis kan du sagtens træne og forbedre dette. Begynd med langsomt at udforske nye steder og miljøer. Vær her opmærksom på, at din hund kan klare de nye indtryk. Det vil stille og roligt styrke din hunds selvtillid og gøre det nemmere for den at finde ro.

Har din hund smerter?

Selvom understimulering og utilstrækkelig socialisering er de typiske grunde til, at hunden kan have svært ved at finde ro, er der selvfølgelig også andre årsager.

Skifter din hund konstant stilling, eller virker den pludselig rastløs, selvom den normalt sagtens kan falde til ro, kan det være pga. smerter. Det er derfor vigtigt at tjekke, om den har ondt et sted og eventuelt kontakte din dyrlæge, hvis problemet fortsætter.

Sådan kan du træne ro med din hund

Når du træner ro med din hund, er det bedst at begynde i vante omgivelser, hvor den føler sig tryg. Det er nemlig meget nemmere for din hund at finde ro i trygge miljøer. Du kan også med fordel starte træningen, når hunden har fået god motion og stimulering.

Det er vigtigt at huske på, at du selv skal være i ro, når du træner ro med din hund. Det vil nemlig være en stor hjælp for den. Hunde kan opfatte sindsstemninger, så er du ikke selv rolig, vil hunden også få svært ved at blive det.

Når din hund ligger roligt på sit tæppe eller i sin kurv, er det en rigtig god idé at belønne den her. På den måde lærer den, at det giver god mening at befinde sig netop her, da der kommer belønninger.

At din hund lærer, hvordan den kan finde ro, gavner ikke blot hunden selv, det er også en stor fordel for dig som ejer, når du f.eks. får gæster på besøg eller tager den med dig ud.

Held og lykke med træningen!