Hvad skal jeg gøre hvis jeg skal have min hund med ud at flyve?
Skal du have hunden med på ferie – eller skal I flytte til et andet land – kan det være ret kompliceret at finde ud af, hvordan du lige bærer dig ad. Der er forskellige regler alt afhængigt af, hvilket flyselskab du bruger, men der er trods alt – og heldigvis – nogle fælles retningslinjer.
For det første skal du have en godkendt transportkasse. Det gælder uanset flyselskab. Små hunde kan ofte medbringes i kabinen, mens større hunde skal flyve i lastrummet. Du skal sørge for at have hundepas med og rabiesvaccine på plads – men flere lande kræver mere end det.
Hvad er en godkendt transportkasse?
Flyselskaberne er trods alt enige om en standard for transportkasser til dyr. Du har sikkert allerede en transportkasse til bilen, og hvis du er heldig er den IATA-godkendt.
IATA står for International Air Transport Association og er den internationale standard for transportkasser til dyr. Uanset om hunden er lille nok til at have med i kabinen, eller om den skal i lastrummet, skal transportkassen være godkendt.
Hunden med ind i kabinen
De fleste flyselskaber lader hunde på under 6-8 kilo komme med deres ejer ind i kabinen. Men for at være sikker skal du spørge det selskab, du rejser med. Det kan sagtens variere.
Alle hunde, der skal ud at flyve, skal være chipmærkede. De skal desuden være rabies-vaccinerede mindst 21 dage før afrejse og have et dyrepas. Hvis du skal have hunden med til USA, skal der dog gå 28 dage efter rabiesvaccinen, før din hund må komme med ud at flyve. Og ud over de krav kan der være andre afhængigt af destinationslandet. Skal du f.eks. til Australien, skal din hund opholde sig 10 dage i karantæne efter ankomsten.
Der er også lande, der stiller krav om dokumenteret ormekur eller specifikke blodprøver.
Hvad er et kæledyrspas?
Et kæledyrspas er et bevis på, at din hund har de vaccinationer, som den skal have for at rejse ind i det land, I er på vej til. Det er dog ikke altid nok. Du kan også få brug for et såkaldt veterinærcertifikat, der beviser, at din hund er vaccineret, og at den er sund nok til at rejse.
De relevante dokumenter kan du finde på Fødevarestyrelsens hjemmeside – de varierer fra land til land, og det er en god idé at sætte sig ind i reglerne mindst en måned før afrejse.