Du er her: Forsiden Blog Hest og rytter i den mørke tid
hest i mørke

Hest og rytter i den mørke tid

19-09-2021

I den mørke tid af året er der mange, der rider i ”lygtetændingstiden”. Vejret er surt og måske når du ikke hjem fra skole, studier eller arbejde og afsted med hesten, inden tusmørket har sænket sig. Men rideturen kan naturligvis ikke undværes!

Hvis du er så heldig at have adgang til et ridehus, skal du måske ride et stykke for at nå derhen – i mørke. Eller måske du bare rider tur om aftenen, fordi der kan være noget ganske særligt over en stjerne- og måneklar aften. Og så gælder det om at være synlig for andre trafikanter – både for at undgå ulykker og fordi loven siger det.  

Hesten er et køretøj – ifølge loven

En hest defineres ifølge færdselsloven som et køretøj i trafikken. Det betyder, at man faktisk ikke må ride på hverken cykelstier, gangstier eller fortov, og at man skal placere sig i højre side af vejen - ligesom hvis du var på cykel. Og alt det gælder, uanset om det er lyst eller mørkt.

I lygtetændingstiden skal hesten ifølge Rådet for Sikker Trafik have lygte på venstre ben, når du rider ude. Den skal lyse hvidt fremad og rødt bagud, og lyset skal kunne ses på mindst 150 meters afstand. Der ud over skal hesten have refleksbånd, der er minimum fem centimeter brede, på alle fire ben.  

Hvis der er ingen eller kun meget dårlig gadebelysning, en smal vej, hvor du er nødt til at være ude på kørebanen og eventuel med meget lidt rabat at søge ind i, er det ekstra smart at sikre sig maksimal synlighed for sig selv og hesten. Her kan du med fordel supplere med en trafikvest til dig selv, et refleksdækken til hesten eller reflekser på hale, trense og klokker.

Overvejer du at købe et refleksdækken, skal du være opmærksom på, at en hest med vinterpels hurtigt kan få det meget varmt under det syntetiske stof - også selvom dækkenet er helt tyndt. Så det er måske primært en mulighed for heste, der i forvejen går med dækken og derfor har knap så meget pels.

… og den kan godt se i mørke

Det er med andre ord vigtigt at sikre sig, at man som rytter er synlig for andre trafikanter, og det er der heldigvis gode muligheder for at opnå. Men husk i øvrigt at udstyret hurtigt bliver beskidt i muddersæsonen, og helt tilsølede reflekser er ikke meget bevendte. Vælg derfor reflekser, der er nemme at vaske. Sættes de fast med velcro, så tænk på, at velcroen kan blive snavset og ubrugelig efter kort tids brug, hvis ikke kvaliteten er i orden.

Og hvad så med hestens egen evne til at se forhindringer og medtrafikanter om aftenen, tænker du måske? Faktisk ser heste ikke så dårligt, når det er mørkt. Hestens nattesyn er ikke mindre end fem gange bedre end menneskets. Det er, fordi den har et meget stort øje og en fantastisk evne til at udvide pupillen, så selv det svageste lys bliver indfanget. På den anden side betyder den store pupil, at hestens øje er dobbelt så lang tid som menneskets om at vænne synet fra lys til mørke.