Du er her: Forsiden Blog Fysioterapi til hunde
hundemassage

Fysioterapi til hunde

12-08-2022

 

Fysioterapi er en behandlingsform, der oftest anvendes i forbindelse med rehabilitering af skader i hundens bevægeapparat. En fysioterapeut arbejder på en hund på præcis samme måde, som det gør sig gældende for mennesker og kan med stor succes, som følge af en stor viden omkring hundens anatomi, hjælpe med genoptræning af hunde efter skader eller operationer.

Som oftest vil det være sådan, at du som hundeejer kan være med til at hjælpe hunden godt på vej med hjemmetræning, som du får vist af den uddannede fysioterapeut. 

Hvad er fysioterapi til hunde? 

En fysioterapeut til hunde vil arbejde ud fra præcis de samme teknikker, som der gør sig gældende for en fysioterapeut hos mennesker.

Med en stor viden indenfor hundens anatomi og bevægemønstre arbejdes der med øvelser, der virker afspændende og opbyggende. Her vil der være fokus på at mindske smerter fra eventuelle skader, operationer eller funktionsnedsættelser, ligesom at der vil være fokus på at genopbygge hundens muskulatur til igen at være i balance. 

Hvordan er et forløb hos en fysioterapeut? 

Da alle skader eller problematikker hos de forskellige hunde aldrig er ens, så kan det være svært at komme med et konkret svar på, hvordan et forløb hos en fysioterapeut vil se ud for lige præcis din hund.

Der vil blive taget udgangspunkt i den enkelte hund og arbejdes ud fra de kliniske fund og symptomer, den viser. Her vil det være nødvendigt med flere behandlinger, der eventuelt i takt med udviklingen ændres i de forskellige øvelser undervejs.

Du vil som hundeejer modtage øvelser, som du med fordel kan praktisere derhjemme for at fremskynde rehabiliteringsprocessen mest muligt. 

Hvordan finder jeg en fysioterapeut til min hund? 

Der findes autoriserede fysioterapeuter til hunde rundt om i hele landet, og der skal ikke mange søgninger til online, før du finder frem til en behandler nær dig. Dog vil du også opleve, at mange fysioterapeuter er tilknyttet de forskellige dyreklinikker, og det er også her, du oftest vil modtage behandlinger.

Hvis der er problemer med bevægeapparatet hos din hund, så kan der være flere fordele ved først og fremmest at kontakte din lokale dyrlæge, der kan være med til at udrede problemet og derfra viderestille dig til en fysioterapeut, der sammen med din dyrlæge kan komme frem til den helt rette behandling. 

Kan fysioterapi til hunde virke forebyggende? 

I langt de flest tilfælde vil der være behov for fysioterapeutisk behandling til hunde ved skader i bevægeapparatet eller som følge af operationer eller anden længere tids varende funktionsnedsættelser såsom eksempelvis nerveskader.

Dog kan du også vælge at kontakte en fysioterapeut, hvis du har en hund med tendens til problemer i bevægeapparatet som forebyggende behandling. Dette kan eksempelvis være som forebyggende behandling i forbindelse med høj aktivitet og sport eller som forebyggelse af hofteledsdysplasi eller lignende hos de store runge hunderacer og de racer, hvor dette er et kendt problem i familien.