Du er her: Forsiden Blog Ejerskift hest - Hvordan?
ejerskift

Ejerskift hest - Hvordan?

09-01-2021

Går du med planer om at købe en hest, eller har du en hest, som du tænker at sælge videre, skal du have styr på de gældende regler i forhold til ejerskifte.

Det er ikke kun handel i Danmark, der er forbundet med regler og fastlagte procedurer for køb og salg af heste. Det er EU, der udstikker reglerne, og det betyder, at der gælder ens regler, uanset om det er Danmark eller et andet EU-land, du handler med.

Herunder kan du læse mere om ejerskifte af hest, og du får vigtige informationer om, hvilke dokumenter der skal anvendes i forbindelse med køb/salg.

Hvordan er de gældende EU-regler for ejerskift af hest?

For overhovedet at kunne overdrage din hest til en anden og kunne sælge den, skal den identificeres.

Det er et grundlæggende krav fra EU’s side, at alle heste skal være identificerede. Det vil sige, at din hest skal have et gyldigt hestepas, og at dit dyr skal være mærket. Din hest skal være identificeret, inden den sælges videre efter fødsel. Identifikationen skal være på plads, når hesten fylder 1 år.

Du skal være opmærksom på, at det tager cirka 2 måneder at behandle en registrering om en hest. Derfor skal du senest indsende ansøgning om pas til din hest, når føllet er 10 måneder gammelt.

Påtænker du at sælge et yngre føl til udlandet, skal passet være helt på plads inden salg og overdragelse. I denne situation gælder det uanset, hvor gammel føllet er.

Hvis ikke din hest bliver identificeret i tide, vil dyret blive udelukket 100% fra muligheden for at blive slagtet.

Sådan fungerer hestepasset

Passet til din hest skal altid følge dyret. Det skal kunne findes i fysisk tilknytning til det sted, hvor hesten befinder sig. I princippet skal passet være i nærheden af hesten, uanset om den græsser, er ude for at blive redet på, eller om den er til et stævne.

I Danmark er det ikke nødvendigt at skulle medbringe passet på en almindelig ridetur i skoven en søndag formiddag. Dog skal passet nemt kunne fremvises på dét sted, hvor hesten står opstaldet.

I passet står der oplysninger om hestens race, type og udseende. Beskrivelsen vil være suppleret med en grafisk fremstilling, som kan være et signalement, eller det kan være et vellignende foto med en god opløsning. Der er krav om, at fotoet skal være så klart, at både kvalitet, mærker og øvrige kendetegn tydeligt fremgår.

Hvordan ejerskiftes en hest

I forbindelse med køb og salg af hest er der flere juridiske forhold, som skal overholdes.

Det er disse 3 faktorer, du skal forholde dig til, når du køber eller sælger en hest:

·         Sælgeren skal udlevere hestens pas, når hesten købes eller transporteres

·         Det originale ejercertifikat skal overdrages til køber, når pengene er overført

·         Det juridiske ejerskifte skal seneste være registreret 30 dage efter endt handel

Det er særligt tidsfristen i forbindelse med et ejerskifte af hest, du skal være opmærksom på. Det er en betingelse for forsat at kunne have hesten i en stambog, at ejerskiftet meldes i tide, og at de nødvendige dokumenter vedhæftes og udfyldes korrekt.
 

Udfyldelse af ejercertifikat

Sælgers ejercertifikat skal udfyldes på bagsiden med købers oplysninger og information om handel. Det skal blandt andet fremgå, hvilket år og hvilken dato handlen med hesten har fundet sted. Derudover skal både sælgers og købers fulde navn og adresse fremgå. Hvis køber er et firma, skal CVR nummer registreres.

Det anbefales, at du altid undersøger de aktuelle regler for lovligt ejerskifte af hest. Disse kan du finde hos Stambogskontoret.

Det har siden år 2010 været lovpligtigt at skulle registrere ejerskifte af heste i Danmark. Det er købers ansvar, at skiftet mellem den forhenværende ejer og nye ejer forløber efter reglerne.