Du er her: Forsiden Blog American Curl – de sjove øre og store, nuttede øjne
American Curl

American Curl – de sjove øre og store, nuttede øjne

20-09-2021

 

De amerikanske krøller eller den amerikanske krølle kan navnet oversættes til. Og navnet er ikke så besynderligt endda. For den populære kat i Amerika har faktisk krøllede øre – et usædvanligt og virkelig nuttet syn.

Kattens race opstod som en uheld i USA. I dag er katten populær i USA og udenlands, da den både er nem at holde, sød og ikke hidser sig op som en gamle, sur hankat.

Størrelse og udseende

Katten er en mellemstor kat – 2.5 - 4.5 kg – alt efter kønnet på katten.

Noget yderligere besynderligt ved katten med de krøllede øre er, at den ikke har krøller fra killingestadiet. Ørerne krøller sig, som katten vokser. Krøllen sætter sig efter 4-5 måneder og vil altså ikke krølle, til katten stiller kattepoterne.

Du kan komme ud for, at det kun er muligt for dig at hente katten efter 4 måneder, når ørerne er færdig krøllet.

Får du en killing, kan du faktisk heller ikke være helt sikker på, hvordan katten kommer til at se ud. Hvis du får katten efter 3 måneder, og ørerne først er færdige med at krølle efter 4 måneder, kan katten ændre sit udseende en del.

Uvisheden om, hvordan de krøllede øre vil forandre kattens ansigt, er dog noget du som katteejer må lære at leve med.

Forventet levetid

Du kan sagtens forvente, at din American Curl kat bliver +12 år. Den vil typisk have en forventet levealder på omkring 10-15 år.

Du kan også være heldig, at den bliver helt op til 20 år gammel.

Pels og pelspleje

Generelt kræver en American Curl ikke meget pleje.

Du kan vælge mellem en langhåret og korthåret American Curl. Det kræver selvsagt mere pleje af pelsen, når pelsen er længere.

Katten er dog vant til at klare ærterne selv, så vil formentlig slet ikke være nødsaget til at bruge børste eller andet – hvis du ikke ønsker det.

Katten har ikke underuld.

Du vil skulle klippe kattens negle fra tid til anden, særligt hvis det er en inde-kat. Den kan få rigtig lange negle, som kan være ubehagelige for både kat og ejer.

Fældning

American Curl fælder ikke særlig meget. Så ja, den fælder til tider, dog kan det sagtens klares ved, at den en gang om ugen f.eks. får fjernet sine lange hår med en kam eller børste.

Det kan hjælpe din kat betydeligt, hvis du husker at benytte børsten. Hårbolde er ikke kattens livret, selvom nogle katteejere virker at tro det. Hårdboldene kan være meget ubehagelige for katten, der blot forsøger at rengøre sig.  

Er American Curl bedst egnet som ude- eller indekat?

Du vil gerne holde din American Curl indendørs. Sjældent vil du se katten udendørs, både fordi den ikke er så populær i Danmark endnu, men også fordi den ikke egner sig særlig godt som udekat.

Den er ikke vildt god til at kunne klare kulden. Ej heller egner den sig supergodt til at møde nye bakterier og sygdomme.

Katten har desuden heller ikke det største energiniveau. Den er bestemt heller ikke doven, men finder sig til rette et sted midtimellem.

Det vil sige, at den sagtens kan være aktiv, lege og løbe rundt, men slet ikke har behov for at vandre rundt en hel dag, som andre katte har.

Der er masse gode grunde til, at en kat burde undgå at være udenfor, bortset fra det faktum af denne kat også egner sig bedste som indekat.

Udekatte kan fange sygdomme, kan blive gravide, kan komme ud for skader mm. De sjove øre er sjove for dig og dine gæster, men ikke nødvendigvis for nabokatten.

Hold din American Curl indenfor. Det bliver I begge to gladest for.  

Er American Curl god til børn og andre dyr?

Når den så ligger og spinder indenfor, så kan du sagtens introducere den for en hel børneflok. Måske skal du lige tage mødet skridt for skridt, har katten aldrig mødt børn før.

Men American Curl er virkelig god til børn og har kun meget sjældent problemer med, at de kommer for tæt på. Den egner sig virkelig godt til børnefamilier.

Bor I, i en større lejlighed med en baby og et lille barn, vil American Curl være helt perfekt. Katten har selvfølgelig grænser for, hvor meget jeres børn må lege med de krøllede øre. Som udgangspunkt skulle der dog ikke være noget problem.

Andre dyr er som udgangspunkt også helt fint for din nye kat. Det betyder dog ikke, at den kan lide alle katte, hunde og papegøjer, den møder.

Særligt hvis katten har været indekat og ikke har mødt andre katte på sin færd rundt i lejligheden, kan det første møde kræve lidt ekstra opmærksomhed fra ejeren. Med lidt tilvænning og tålmodighed indgår den perfekt med både hunde og katte.

Temperament/energiniveau

American Curl har et middel energiniveau. Den er ikke super-aktiv hele tiden. Omvendt er den slet ikke doven. Katten er perfekt som semienergisk indekat.

Temperamentet er virkelig godt. Forstået på den måde, at den ikke hidser sig op og bliver sur. Igen handler det om, hvordan katten bliver opfostret og passet. Dog er det svært at finde en American Curl, der har nemt ved at blive hidsig.

Den er ret så nysgerrig og vil med garanti have gennemsøgt hele din bolig, når du er på arbejde. Katten er også meget klog. Så du snyder den ikke sådan uden videre.

Stille eller meget miav’en

Katten har ikke den største og højeste stemme, hvad der kan være meget rart. Den vil heller ikke sige mange lyde, som den strejfer rundt i hjemmet. Er du for langsom med foderet, vil der dog komme bemærkninger.

Den er ret så glad for opmærksomhed, ikke så det forstyrrer helt vildt. Men du kommer til at bruge mange timer med at ligge og ae katten. Det betyder også, at den ikke skal efterlades for længe alene hjemme. Den skal have opmærksomhed.

Når katten er så god med både mennesker og dyr, giver det heller ingen mening ikke at give den opmærksomhed. Er I meget væk, så find en opmærksomhedsløsning – eller en anden kat.

Killingestadiet eller den killingeagtige personlighed vil fortsætte i lang tid. Når ørene er sat og mange år frem, vil den fortsat være meget nysgerrig og legesyg. Igen, perfekt til børnefamilier.