Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Cairn terrier
Carin terrier

Alt du skal vide om Cairn terrier

02-05-2022

 

Cairn terrier er den ældste race blandt terrierne. Den kommer oprindeligt fra det Skotske højland, hvor den blev brugt til at jage og fange byttedyr. I dag er Cairn terrier en skøn familiehund. Den har et godt sind, er sød, modig, nysgerrig og glad. Det er den perfekte hund til børnefamilien, hvis man ønsker sig en lille glad og selvstændig hund.

Raceinfo

Personlighed 

Cairn terrier er en lille hund, med et stort sind. Det er en intelligenthund, som er let at opdrage og træne. En Cairn terrier er en tålmodig og børnevenlig hund. Den er nysgerrig over for fremmede, men dens udprægede flokmentalitet gør den også til en god lille vagthund. Cairn terrier er af racen terrier og er den ældste af dem alle. Den kommer oprindeligt fra det Skotske højland.

Cairn terrier har desuden et stærkt og robust temperament. Den er udholdende og trofaste, men de er også kendt for at være selvstændige og impulsive.

Antal i Danmark 

Der er i øjeblikket registreret lige over 300 Cairn Terrier i Danmark, hvormed det altså ikke er en race, der er ekstremt udbredt. Dog kan du sagtens få chancen for at støde på en af disse fine hunde på gaden, når du er ude at gå en tur.

Forventet levetid

En Cairn terrier er en robust lille hund med en forventet levetid på 12 til 16 år.

Skulderhøjde han

25-31 cm

Skulderhøjde hun

24-30 cm

Vægt han

8-10 kg

Vægt hun

6-8 kg

10 ting du skal vide om Cairn terrier

1. Familieegnet

En Cairn terrier har et veludviklet flokinstinkt og er dermed en rigtig god familiehund.

Den er bedst at anskaffe sig som hvalp, da det gør tilknytningen til husets børn - og familien som helhed - nemmere. Hvis du overtager en voksen hund, skal der en god portion tålmodighed til at få den bragt godt ind i familien.

Racen er nysgerrig overfor fremmede, men er loyal overfor sin familie, som den anser for at være dens flok.

2. God mod børn

Hvis der er børn i hjemmet, så er en Cairn terrier et rigtigt godt valg. Cairn terrier knytter tætte bånd til deres mennesker. Dertil er Cairn terrier tålmodige hunde - også overfor børn, som kommer til at skubbe eller nive lidt i pelsen.

Cairn terrier er legesyge og nysgerrige, og de er derfor perfekte legekammerater til børn.

3. Nem at træne

Cairn terrier er nysgerrige og lærenemme, og derfor temmelig nemme at opdrage og træne. Cairn terrier har en stærk personlighed og reagerer langt bedre på ros end på skæld ud.

Dens nysgerrighed gør at den hele livet igennem gerne vil deltage i træning og nye aktiviteter. Den er legesyg og nysgerrig og lærer derfor meget hurtigt gennem leg og udfordringer.

4. Kan være alene hjemme

Cairn terrier kommer fra det Skotske højland, hvor den blev opdraget til at være selvstændig og på egen hånd jage og fange byttedyr. Dens avl gør den til en af de bedste hunde til at være alene hjemme.

Ingen hunde bør dog være alene hjemme i længere perioder, heller ikke en Cairn terrier, selvom den er god til det.

5. Lydighed

Cairn terrier, der er opdraget og trænet helt fra starten, er meget lydige. Opdragelse med ros og klap på pelsen giver det bedste resultat med den lille Cairn terrier.

Cairn terrier har et fint flokinstinkt, som gør, at den ved, hvor den hører til. Den har dermed ikke tendens til at stikke af fra sine mennesker.

6. Stædighed

Terrier er kendt som stædige hunde. En Cairn terrier kan udvise stædighed, hvis den opdrages forkert, hvilket naturligvis kan afføde en uønsket adfærd. Ros og venlige ord er koden for en Cairn terrier.

Med ros og anerkendelse kan en Cairn terrier blive en rigtig god og lydig hund, hvormed du klart bør anlægge dig denne tone, når du skal træne med en hund af denne race.

7. Aktivitetsniveau

Cairn terrier er aktive, legesyge og nysgerrige hunde. De er robuste og glade for lange gåture og andre udfordrende aktiviteter.

Cairn terrier er ikke udpræget motionskrævende, men et par daglige gåture anbefales for at holde hunden sund og glad.

Cairn terrier er intelligente og nysgerrige og meget glade for at lege med både børn og voksne.

8. Fælder hunden?

Cairn terrier er ruhårede og har underpels. Hvis hunden bliver trimmet et par gange om året, fælder den ikke særligt meget. Bliver den holdt i fuld pels, fælder den løbende og lidt kraftigere et par gange om året.

En Cairn terrier behøver ikke den store pelspleje. Dog anbefales det for at vedligeholde pelsen, at du børster hunden godt igennem et par gange om ugen for at undgå knuder og skidt i pelsen. Nogen vælger at få deres terrier klippet eller trimmet et par gange om året, da det er med til at minimere behovet for pelspleje.

Cairn terrier kommer i mange forskellige farver. De kan være cremefarvede, hvedefarvet, grå, næsten helt sorte, rødlig og brindle. Som hvalp kan farven ofte ikke bestemmes helt korrekt, fordi den ofte ændre sig i løbet af det første leveår. 

9. Allergivenlighed

Generelt er ruhårede hunde med underpels ikke allergivenlige. Dog fælder en Cairn terrier så lidt. at mennesker med kun lettere allergi overfor hunde godt kan tåle den lille hund. Hvis hunden bliver trimmet et par gange om året mindskes fældningen betydeligt.

Dog anbefales hunden ikke til mennesker med kraftig hundeallergi. Husk altid på, at ingen hunderacer er 100% allergivenlige, og dette gælder dermed heller ikke for en Cairn terrier.

10. Vagtegenskaber

Cairn terrier er ikke en stor hund, men den passer alligevel på sin flok. En Cairn terrier er en opmærksom hund, og den giver besked, hvis den føler, at noget ikke er, som det skal være. Tyven vil dermed have ekstremt svært ved at overliste en Cairn terrier, hvilket kan være betryggende at vide.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gammel bliver en cairn terrier?

En Cairn terrier har en forventet levetid på 12-16 år.

Hvad koster en cairn terrier hvalp?

En Cairn terrier hvalp koster omkring 10-12000 kroner med stamtavle i DKK. De kan findes både dyrere og billigere.

Gør en Cairn terrier meget?

En Cairn terrier er en meget opvakt hund, og den har tendens til at gø. Den kan dog opdrages med ros og anerkendelse til ikke at gø mere end andre hunde.

Er Cairn terrier meget stædige?

En Cairn terrier er en selvstændig og intelligent hund med tendens til stædighed. Hvis en Cairn terrier opdrages med ros frem for straf, er det slet ikke sikkert, at du oplever dens stædighed.

Er Cairn terrier gode mod børn?

Cairn terrier er glade, nysgerrige, legesyge og meget glade for at lege med børn. Cairn terrier er en udpræget familiehund.