Du er her: Forsiden Blog Alt det du skal vide om den spanske vandhund
spansk vandhund

Alt det du skal vide om den spanske vandhund

23-02-2022

Den spanske vandhund er en hund, som har et stort behov for at socialisere sig. Det gælder både med mennesker og med andre dyr. Kontakt med omverden skal derfor gerne være en så naturlig del af hundens liv som muligt, så den kan lære at knytte bånd med både menneskerne og dyrene omkring den. Men når først du er kommet ind under pelsen - og ind i hjertet - på den spanske vandhund, er du også kommet for at blive. Racen er nemlig kendetegnet ved behovet og ønsket om tæt social kontakt. 

Den spanske vandhund har rødder i Frankrig, Portugal og Italien - og har familiære forbindelser til kendte racer som pudlen. Dog er racen gammel, og man kender derfor ikke med sikkerhed dens eksakte historie.

En spansk vandhund kan dog let komme til at kede sig, hvormed det er vigtigt, at den skal holdes beskæftiget. Den elsker udfordringer og at blive sat på opgaver og missioner – som alle er elementer, der stammer fra dens fortid. Racen har en høj arbejdsmoral og elsker derfor at blive taget med på arbejdsopgaver, hvor den aktivt kan indgå. Derfor kræver racen også en del motion. 

Når man kigger på racens historie - og ikke mindst navnet - kan vi ikke undgå at komme ind på vand. Den spanske vandhund har en stor forkærlighed for vand og elsker at lege i det. Dens forhistorie gør, at racen har stor fortrolighed med de våde omgivelser - og elsker derfor alt lige fra en god svømmetur til lege, som apport, der altid er en sikker vinder.  

Raceinfo:

Personlighed:

De ord, som beskriver den spanske vandhund bedst, er lydig, klog, arbejdsom, kærlig og hengiven. Det er en race, som er velegnet som familiehund og har desuden også gode egenskaber i selskab med børn.

Racens temperament kategoriseres som værende moderat. Den spanske vandhund er desuden kendt for at have et såkaldt mistænkeligt temperament. Racens såkaldte undren overfor omverden og omgivelserne er med til at give hunden evnen til at fornemme, om der er noget på færde. Det betyder også, at den spanske vandhund gør sig glimrende som vagthund. 

Racen har også en grundlæggende forståelse og interesse i jagt, hvilket giver god mening ud fra dens historiske ophav, hvor den hjalp fiskere. Derfor er det bestemt heller ikke utænkeligt, at du kan tage din spanske vandhund med på jagt. Her kommer også racens talent for lydighed og færdigheder som smidighed for alvor til gavn.  

Den spanske vandhund kan virke en anelse reserveret overfor fremmede - mennesker såvel som dyr. Det er derfor, at den tidlige socialisering er utrolig vigtig, og det er en meget vigtig del af hvalpens træningsprogram. Selvom racen typisk virker reserveret, skal man ikke tage fejl af den store mængde af kærlighed, der gemmer sig bag det til tider forsigtige ydre. 

Antal i Danmark:

Racen har førhen været under massivt pres i forhold til at uddø. Det mener man, blandt andet har skyldes et drastisk fald - på verdensplan - af de små, traditionelle landbrug, hvor man før i tiden normalt brugte den spanske vandhund som en aktiv del af driften. 

Heldigvis har man fået øjnene op for racens store potentiale, hvorfor den i dag bruges i mange andre sammenhænge. Det betyder også, at racen er vokset frem igen. I Danmark findes der også forskellige opdrættere af racen. Dog er den spanske vandhund endnu ikke så udbredt i Danmark, hvormed det er svært at sætte et nøjagtig antal af spanske vandhund både på verdensplan og i Danmark. 

Det er altid en god idé at undersøge de forskellige opdrættere, før man vælger sin nye hund. Det er vigtigt at finde en god og kærlig opdrætter, der har forståelse og ikke mindst viden om racen. Der findes meget brugbart info på nettet, hvor du både kan se, hvad du bør være ekstra opmærksom på og også se listen over forskellige opdrættere i Danmark. 

På den måde bliver du klædt godt på til at træffe den bedste beslutning - som både kommer dig og din kommende spanske vandhund til gode. 

Forventet levetid:

Racen har overordnet set en relativ lang levetid, da racen generelt bliver 10 – 14 år. Det betyder også, at du som ejer forpligter dig mange år ud i fremtiden, når du anskaffer dig en spansk vandhund.

Den spanske vandhund som race er særligt disponibel for blandt andet allergi, hoftelidelser såsom hofte dysplasi og Addisons sygdom. Sidstnævnte er en immunsygdom, hvor immunforsvaret begynder at angribe sig selv. Disse sygdomme og dertilhørende symptomer er derfor nogle, man som ejer skal være ekstra opmærksomme på, inden og efter man anskaffer sig racen. 

 

Skulderhøjde - han

44-50 cm

Skulderhøjde - hun

40-45 cm

Vægt - han

14-18 kilo

Vægt - hun

14-18 kilo. 

10 ting du skal vide om spanske vandhunde

#1: Familieegnet

En spansk vandhund stortrives med meget aktivitet og er derfor det perfekte medlem i en aktiv familie. Racen er god sammen med både børn og voksne og er fra naturens side kendetegnet ved at være en venlig hunderace med meget hengivenhed over for dens nærmeste mennesker. Den spanske vandhund har en høj evne af tilpasning og er derfor god til at falde til i nye omgivelser. 

#2: God med børn

Nogle af de vigtigste personlighedsmæssige træk, som den spanske vandhund har, er, at den som race desuden også er meget kærlig og trofast i dens adfærd. Det betyder også, at den har alle forudsætninger for at blive den perfekte familiehund, som indgår som en aktiv del af familielivet. Den spanske vandhund har stort potentiale for at blive børnenes nye bedste ven, som altid er klar på sjov, ballade og utallige timer med leg. Du kan derfor sagtens lade dine børn omgås og aktivt tage del i hundens liv.

#3: Nem at træne

Tilbage i tiden blev racen hyppigt brug under fiskeri og hentede alt fra både fisk til fiskegrej op fra vandet. Derfor er racen også god til apport. Den spanske vandhund er derfor dygtig til at have kontakt med sin ejer - og elsker at modtage ordre, den kan opfylde. Racen beskrives også nogle gange som hyrdehunde. Den spanske vandhund må derfor siges at være lige dele arbejdsom og lige dele kærlig. Hundens både lyst og behov til aktivitet stammer også fra dens naturlige instinkt vedrørende "glæden ved at yde og arbejde".  

#4: Kan være alene hjemme

Den spanske vandhund egner sig til at være alene hjemme – det er dog noget, man bør tilvende den ved at lave en blid overgang så tidligt som muligt i forløbet. Start ud i roligt tempo og højn derefter alenetiden gradvist.

Racen trives dog ikke i lejligheder. Den spanske vandhund har behov for at udfolde sig, og det kan sjældent lade sig gøre i mindre lejligheder i byen. For at give hunden de bedste betingelser, bør man anskaffe sig racen, hvis man har både pladsen og omgivelserne til det. Ellers ender man nemt med at få en hund, der mistrives. Det er hverken en lykkelig situation for ejer eller hund. Der er derfor flere overvejelser, man bør gøre sig, inden man endegyldigt træffer beslutningen og anskaffer sig en spansk vandhund.

#5: Lydighed

Racen er ekstremt lydig og er derfor inden for de sidste par år blevet et populært valg i både politiet og forsvar. Her anvendes den spanske vandhund blandt andet som søgehund - som er på jagt efter alt lige fra bomber til narko. Dette er dermed også med til at understrege racens lydighed og store lyst til at arbejde. 

Lydigheden ligger også i racens historie, hvor den gennem årerne har indgået i mange konstellationer og samarbejder med mennesker. Det kan man som ejer af en spansk vandhund i dag drage både stor nytte og fordel af. Mange af disse egenskaber kommer nemlig til udtryk i racens personlighed samt dens evne og lyst til at træne med sine mennesker.

#6: Stædighed

Det er ikke uhørt, at racen har tendens til stædighed. Dog har de spanske vandhunde en hel naturlig lyst og evne til at lystre og modtage ordre fra dens føre. Det betyder også, at man sagtens kan træne hundens stædighed og sikre, at den (for)bliver lydig. Stædighed er dog ikke et udbredt karaktertræk hos racen.

#7: Aktivitetsniveau

Den spanske vandhunds aktivitetsniveau vil på en skala mellem lav, middel og høj kategoriseres som værende på et middel niveau. Der findes både racer, der kræver langt mere motion og aktivitet i løbet af dagen, og samtidig findes der også racer, der kræver langt mindre. Det er derfor "en god middel hund". 

#8: Fælder hunden?

En stor fordel ved netop den spanske vandhund er, at dens pels ikke fælder. Det betyder derfor også, at der er mindre rengøring og vedligehold forbundet med denne type hund. Dette er ikke kun interessant med henblik på huslig rengøring - men i særdeleshed også vigtig viden for dem, der døjer med allergi overfor pelsdyr herunder hunde.

Den alsidige race ses i mange farver. De mest almindelige farver må dog siges at være sort, beige og brun eller kastanjefarvet. Værd at vide er desuden, at racen som ofte har to farver. Det mest almindelige er dog, at den ene af farverne er hvid. Dog behøver det ikke altid at forholde sig sådan. Med en spansk vandhund har du rig mulighed for at se flere forskellige kombinationer af farver. 

#9: Allergivenlig

Det er ingen hunderacer, som er 100% allergivenlige, men den spanske vandhund er dog at finde på listen over hunderacer, hvor der er væsentlig mindre allergifremkaldende. Man kan derfor som allergiramt forsøge at omgås med spanske vandhunde og se, hvorvidt det er muligt at holde allergien i skak trods kontakt med hunden. 

#10: Vagtegenskaber

 Den spanske vandhund er som tidligere nævnt en utrolig arbejdsom hund, som nærer en stor kærlighed til dens mennesker. Derfor har den også en stor beskyttertrang, hvilket går racen til en udmærket vagthund.

Vagthunden-evnen i en spansk vandhund kommer også fra dens lettere mistænkelige temperament, som netop kan gøre den lidt reserveret overfor fremmede. Derfor er den ikke overvenlig over for ukendte mennesker, hvilket netop er en god egenskab i en vagthund.

FAQ

Hvordan klipper man en spansk vandhund?

Den spanske vandhund skal helst klippes 3-4 gange årligt og helst til en længde på minimum 3 cm og maksimalt 13 cm. Der findes desuden forskellige teknikker og anbefalinger til, hvordan man klipper racen. Nogle anbefaler desuden, at man barberer dele af pelsen – ligesom man gør ved får. Dette skulle også give gode resultater. Det er vigtigt, at du finder den rette måde at håndtere din hunds pels på.

Hvordan er den spanske vandhund?

Det er svært at finde få ord, som præcist siger, hvordan den spanske vandhund typisk er som race. De mest sigende tillægsord må dog være følgende: En aktiv hund med en naturlig nysgerrighed overfor sine omgivelser. En empatisk hund der elsker nærkontakt. Fra naturens side er hunden både intelligent og ganske lydig - og elsker at blive udfordret gennem lege og opgaver. Racen er en god familiehund.

Hvor gammel bliver en spansk vandhund?

Den typiske og mest almindelige levetid for denne race er mellem 10 til 14 år. Der vil selvfølgelig altid være hunde, der bliver ældre - og desværre også hunde der bliver yngre end gennemsnittet. Nogle af årsagerne til dette kan blandt andet skyldes nogle af de mest udbredte sygdomme, som rammer racen. Disse sygdomme er der en uddybende forklaring på under afsnittet vedrørende sygdomme.

Hvad er en vandhund?

En vandhund er en race, der har bevæget sig fra mere tørre områder i landskabet til områder med væsentligt mere sump. Dette har den spanske vandhund blandt andet gjort i områder som Algarve og Andalusien – og det faktisk således, at racen blev en vandhund. Racen har meget stor fortrolighed med vand, kan elegant begå sig i det og elsker at begive sig ud i det. Sørg derfor gerne for at give din hund denne mulighed.

Anbefalet kost

Det varierer utroligt meget fra hund til hund, hvilken slags foder, der anbefales til den. Fodertypen varierer nemlig alt efter din hunds alder, såvel som fysiske tilstand. Derfor er det en god ide at tage en snak med din egen dyrlæge omkring, hvilken foder der passer bedst til din hund.

Anbefalet legetøj

En spansk vandhund er som sagt en aktiv hund, som elsker at lege apport. Derfor er det oplagt at købe noget legetøj, som du kan bruge til at kaste, sådan at din spanske vandhund kan løbe ud og hente den tilbage til dig.

Dertil er det en klog hunderace, hvormed det kan være en rigtig god ide at investere i noget legetøj, som stimulerer din hund mentalt.