Du er her: Forsiden Blog Hvornår er en hund gammel?

Hvornår er en hund gammel?

19-06-2022

 

De fleste hunde glider stille ind i senioralderen, når de bliver mellem seks og otte år. Hvornår en hund kan karakteriseres som gammel, afhænger i høj grad af race og størrelse. For eksempel vil en Labrador Retriever karakteriseres som gammel, når den er omkring syv eller otte år gammel. I modsætning til det vil en lille Yorkshire Terrier først være en seniorhund, når den er omkring 10-11 år gammel.

Hvorfor ældes store hunde hurtigere end små hunde?

En Grand Danois forventes af leve i mellem otte og 10 år, mens en chihuahua kan leve helt op til 20 år. Som regel er det sådan, at små hunde lever længere end store hunde – men hvordan kan det være? Normalvis er det sådan, at store dyr lever længere tid end små dyr. For eksempel kan en elefant eller en hval leve meget længere tid end en mus eller en hamster. Sådan er det tydeligvis ikke for hunde.

Forskning fra Göttlingen Universitet i Tyskland tyder på, at store hunde dør tidligere, fordi de simpelthen ældes hurtigere – de bliver derved gamle i et accelereret tempo og vil hurtigere opleve aldersrelaterede sygdomme. Forskningen viste blandt andet, at de større hunde oftere døde af kræft. En mulighed forklaring på dette kan være, at den hurtigere vækst i størrelse også gør dem mere tilbøjelige til at opleve den anormale cellevækst, der karakteriserer kræftsygdomme.

Hvad skal du overveje, når din hund bliver ældre?

Når din hund kommer ind i senioralderen, sker det ikke fra dag til dag, men over en længere periode. I perioden vil du opleve, at din hund gradvist bliver svækket og hyppigere vil døje med både større og mindre skavanker.

Når din hund ældes, er der et par ting, du bør overveje og være opmærksom på.

1         Tænder. Jo ældre en hund er, jo større risiko er der for tandsten og betændelser i tandkødet.

2         Fordøjelse. Evnen til at fordøje og optage føde bliver svækket, når hunden bliver ældre.

3         Lever- og nyrefunktion: Både lever- og nyrefunktion bliver nedsat med alderen, hvilket kan føre til, at evnen til at rense blodet og danne antistoffer svækkes.

4         Muskler og led: Muskel- og knoglevæv bliver svækket med tiden. Det samme gælder for ledvæsken, hvis kvalitet bliver lavere. Dette fører til en forhøjet risiko for gigt og lignende lidelser.

Dette er blot nogle af de sundhedsproblemer, der kan opstå hos ældre hunde. Du bør altid kontakte en dyrlæge, hvis din hund bliver sløv, mister sin appetit, taber sig eller på andre måder opfører sig markant anderledes end normalt.

Hvorfor bliver hunde ældre og ældre?

Ligesom vi mennesker bliver ældre og ældre, bliver hunde også ældre og ældre. Det skyldes først og fremmest, at vi mennesker er blevet klogere på, hvad der skal til for at holde en hund sund og rask. Det gælder både for hundeejerne, men også for dyrlægerne.

Hvis du har en seniorhund, bør du være særligt opmærksom på hundens helbred, og du bør gøre alt for at gøre hundens otium til en tryg og rar tilværelse uden smerter.