Du er her: Forsiden Blog Kinesisk hund

Kinesisk hund

11-10-2020
Shar-Pei


 

Hos flere racer er hundene opkaldt efter det land, der først avlede dem. Sådan er det f.eks. med den franske bulldog (selvom det var englænderne, der oprindeligt udviklede hunderacen med den kompakte krop og det flade ansigt).

Der findes også kinesiske hunderacer, hvoraf nogle er mere kendte end andre. Kina har avlet flere hunderacer igennem de seneste tusinder af år, og det regnes for at være dét land, der frembragte de første nye hunderacer.

De mest udbredte, kinesiske hunderacer

Fælles for alle racer fra Kina er de unikke træk hos hundene. Mens nogle racer har spredt sig til Vesten og andre dele af verden, er der kinesiske hunde, som er mest populære i hjemlandet.

De mest populære og udbredte, kinesiske hunde er:

Shar Pei

På kinesisk betyder Shar Pei ”hud af sand”, der er meget beskrivende for hundens pelsfarve. Den er kendt for sin rynkede hud og sine milde øjne. Der findes beviser for, at hunderacen eksisterede for mere end 2000 år siden, hvor den blev anset for at være et symbol på Han-Dynastiet.

En Shar Pei er et roligt, mildt og loyalt kæledyr, der er god mod fremmede og børn. Som følge af de mange folder i huden, kræver det ekstra pleje af pelsen at holde sundheden i top hos hunden. Hvis der er fugt mellem hudfolderne, risikerer der at udvikles svamp.

Mopsen

I Vesten er det mopsen, som er den mest udbredte hunderace, der stammer fra Kina. Den lille hund med det flade ansigt er i særdeleshed populær i England, hvor racens navn stammer fra. Navnet er udledt af det engelske ord ”pugg”, der betyder lille og legesyg. En mops er en aktiv, glad og nysgerrig hund, der egner sig til familien med børn eller andre kæledyr.

Det er netop de sociale styrker hos hunden, der har gjort den populær i mange europæiske lande.

Chow Chow

Hvis der er én ting, en Chow Chow er særlig kendt for, er det den blå tunge. Den blå tunge skyldes en genetisk mutation, der i sig selv ikke er farlig for den kærlige og godmodige hund.

Navnet menes at stamme fra en kinesisk betegnelse for ”løvemanke”. En Chow Chow har en tæt og lang pels. Oprindeligt blev hunden brugt til at beskytte de buddhistiske templer.

I dag er den elsket af mange mennesker verden over. Den har et mere stille og roligt temperament end mange andre hunderacer. Som følge af det milde temperament og lave aktivitetsniveau kan en Chow Chow sagtens bo i en lejlighed.

Pekingeser

Pekingeseren regnes for at være den ældste hunderace i Kina. Kongen havde mange hunde af denne race, der havde til formål at skræmme onde ånder væk. Den stammer fra Tang-dynastiet, der eksisterede for mere end 4000 år siden.

Den er kendt for sit store hoved i forhold til kroppens proportioner. Der kan være stor forskel på pekingesere. Generelt er hunderacen ikke særlig lærenem. Til gengæld er den rolig, loyal og meget stille af sind. Den holder af det trygge hjem, hvor den kan være tæt på de mennesker, som den kender.

Lær de andre kinesiske hunderacer at kende

Fælles for mange af de kinesiske hunde er, at de har haft en vigtig funktion og en særlig betydning i historien. Flere af hundene har haft vigtige roller som enten maskotter, beskyttere eller vagthunde.

Det er ikke kun mopsen, pekingeseren, Chow Chow og Shar Pei, der stammer fra Kina.

Der findes også Shih Tzu, tibetansk Mastiff, tibetansk spaniel og tibetansk terrier iblande de kinesiske racer. Den tibetanske mastiff har været af stor betydning for nomaderne i Tibet, hvor den har beskyttet og vogtet lejre. Den trives i det barske landskab, der findes omkring bjergkæden i Himalaya.