Hvor lang tid er en hund i løbetid?

15-10-2019


 

Har du allerede en hund, eller overvejer du at anskaffe dig én, kan viden og information omkring løbetid være med til at gøre dig mere afklaret, om det skal være en han eller en hun.

Tæver er i løbetid cirka 2 gange om året, og for dig som ejer er det vigtigt, at du er bekendt med omstændighederne i denne drægtighedsperiode

Herunder får du alt den viden, du skal bruge for at få kendskab til, hvad løbetid er, og hvordan du kan undgå, at din tæve bliver gravid, hvis du ikke ønsker hvalpe. 

Hvad er løbetid? 

Ligesom kvinder har hunhunde også en cyklus, hvor den i en bestemt periode kan blive gravid.

Der kan være forskel på fra tæve til tæve, hvor lang løbetiden er, og hvor intense blødninger perioden er forbundet med.

I gennemsnit varer drægtighedsperioden 3 uger, hvor de mest kraftige blødninger finder sted i de første 14 dage. I starten af løbetiden vil blodet været rødligt, og i de sidste dage vil det skifte til en mere gullig farve.

Cirka 7-10 dage efter løbetiden er ovre, kan tæven blive gravid.

Hvor tit er tæver i løbetid? 

Drægtighedsperioden svinger fra tæve til tæve. Hvis din hunhund netop har været gravid, vil den først kunne komme i løbetid igen 2-3 måneder efter, den har født sine hvalpe.

Den første drægtighedsperiode begynder, når tæven er mellem 7-11 måneder gammel. Der er tendens til, at små hunde tidligere kommer i løbetid sammenholdt med større hunde.

Du skal regne med, at din hunhund er i løbetid hver 6. måned.

Din hunhund vil fortsætte med at være i løbetid hele sit liv. De går ikke i ”overgangsalder” (ligesom kvinder) men fortsætter med at have blødningsperioder hele livet igennem.

I takt med at din hunhund bliver ældre, vil drægtighedsperioderne skubbes, og der vil komme længere pauser imellem blødningerne.

Hvalpe eller ej?  

Når du har en tæve, skal du være opmærksom på dens adfærd og aktiviteter i forbindelse med drægtighedsperioden. Hvis ikke du ønsker hvalpe, skal du undgå, at din hund løber rundt på egen hånd.

Det tager ikke lang tid for en hanhund at få færden af din tæve, som er i løbetid. Selv hvis du lader din tæve være alene i haven, kan du risikere, at en hanhund får færden og opsøger din tæve.

Den bedste måde du kan undgå graviditet på, er ved at holde øje med din tæve. Sørg for altid at have den i snor på gåture. Dette gælder også velopdragne og lydige tæver. Hundens biologiske instinkter er stærke, hvorfor det er nødvendigt at have hunden i snor på gåture.

Det kan være en god idé at gå ture i fremmede omgivelser og på nye territorier, mens din tæve bløder. Det vil være helt naturligt, at din tæve efterlader sig duftspor på turen, som kan opfanges af nabolagets hanhunde.

Tæver (uanset race) udskiller en særlig duft, som signalerer deres drægtighed. Denne duft tiltrækker hanhunde.

Når din hund er i løbetid, skal du undgå situationer, hvor der er mange andre hunde til stede. Det kan være i parker med hundeskove, eller det kan være hos venner eller familie med hunde.

Gode råd til dig som hundeejer 

Der findes gode råd, du som hundeejer kan gøre brug af, når du vil undgå, at din tæve bliver gravid. Derudover kan du gøre brug af disse råd, når du vil hjælpe din hund igennem sin løbetid. Perioden med blødninger påvirker ikke kun din hund fysisk. Drægtighedsperioden påvirker også hunden mentalt, hvorfor der er brug for ekstra opmærksomhed og leg i denne tid.

·        Brug en dufthæmmer

Der findes mentolspray, som du kan bruge for at kamuflere hundens duftspor i løbetiden. Denne kamuflageduft skal sprayes på den yderste spids af hundens hale og vil dække for den duft, som udskilles, når hunden er i løbetid.

·        Giv ekstra opmærksomhed

Drægtighedsperioden påvirker din tæve på psykisk niveau. Den er bevidst om sine blødninger og de konsekvenser, som drægtighedsperioden medfører (f.eks. at den nu ikke kan løbe frit i naturen eller være alene i haven). Den har brug for, at du leger ekstra med den og forkæler den endnu mere med pleje, end du gør normalt.  

·        Brug hundeble (løbetidsbukser som eksempelvis disse) 

Det er ikke kun risikoen for, at din hund kan blive gravid, du skal forholde dig til som hundeejer. Løbetiden med blødninger er forbundet med ekstra praktisk arbejde og rengøring.

Hvis du vil undgå blodpletter på gulvet derhjemme, skal du bruge de praktiske hundebleer. De fungerer på samme måde, som de gør på mennesker.

Som udgangspunkt vil din tæve finde bleen fremmed, og derfor skal du lade den tilvænne sig bleen i ro og i trygge omgivelser.

Det er en god idé at lade din tæve stifte bekendtskab med hundebleen, når den ikke bløder. Her kan den skabe sig alle de sanseindtryk, den har brug for, så den kan acceptere at have bleen på, når blødningerne starter.