Du er her: Forsiden Blog Hvad er katteurt?

Hvad er katteurt?

08-09-2020
Katteurt


Katteurt er en plante, som bedst kendes under navnet blåkant. Nogle betegner den også som fattigmandslavendel. Plantens rent botaniske navn er nepeta, og den er blandt de mest håndterbare af de planter, der pryder de danske haver. Dette skyldes, at katteurt stort set kan vokse og trives overalt.

Planten er som regel en favorit blandt bier og sommerfugle. Vil du gerne høre summen i haven? Så går du ikke galt med katteurt.

Sådan passer du på din katteurt

Katteurtens eneste egentlige behov er sol. Planter du den et solbeskinnet sted, er du nærmest helt sikker på, at din katteurt vil have det godt. Den kan blomstre helt fra juni til september, så længe du husker løbende at klippe de visne blomster af. De blågrå blade begynder allerede at vise sig i foråret, og sidst i maj spirer de lavendelfarvede blomster.

Ud over den lange blomstringstid, den gode håndterbarhed og den smukke fremtoning har katteurt også den fordel, at huskatte er vilde med denne form for plante.

Katteurt og katte

Huskatte er ofte tiltrukket af katteurt, fordi de som alle andre kattedyr er særligt modtagelige over for stoffet nepetalakton, som findes i planten. Katte reagerer dog meget individuelt, når de udsættes for katteurt. Hvor nogle bliver sprøde og legesyge, bliver andre matte og rolige. Dertil er omkring 25% af alle katte immune overfor nepetalakton. Meget kattelegetøj tilsættes katteurt, så katten finder legetøjet mere interessant og sjovere at lege med. Det vækker ofte jagtindstinket hos katten så den bliver mere aktiv. På legetøjet vil der være nævnt at legetøjet indeholder katteurt - eller catnip som det hedder på engelsk.

Derfor elsker katte katteurt

Nyere undersøgelser viser, at nepetalakton har samme effekt på de fleste katte, som marijuana har på mennesker. Når katten snuser til en katteurt, får den derfor ofte et lille og meget ekstatisk trip. Katten kan dertil gå hen og blive afhængig af katteurt – men afhængigheden er ikke farlig. Katteurt forårsager nemlig ikke en eneste vedvarende skade hos hverken dig eller din kat. Med andre ord er der ikke andet end fordele ved at fylde din have med masser af katteurt.