Du er her: Forsiden Blog Hunde og julemad - det må du - og dette skal du IKKE gøre

Hunde og julemad - det må du - og dette skal du IKKE gøre

21-09-2020
dyr og julemad


 

Julen er ganernes fest, og rundt omkring i de små hjem dufter det af gløgg, andesteg og flæskesteg. De fintfølende hundesnuder er virkelig på overarbejde i december, og når vi samles rundt om bordet, er det svært for de firbenede at holde mundvandet tilbage.

Men selv om det er jul, og vi gerne vil være ekstra gode ved hinanden, skal vi passe på med at dele maden med vores hunde. Vores julemad er ikke blot usund for hunden, den kan faktisk også være direkte farlig.

Julen er for fed for Fido

Julen er en dejlig tid, men det er også en temmelig fed tid, som for mange kulminerer i en januar slankekur. For mange ekstra kilo på sidebenene er ikke sundt for hunden. Men den fede julemad er ikke kun usund på sigt i form af ekstra kilo. Den kan også gøre hunden akut syg.

En hund, som har fået for meget fedtholdig mad, kan blive meget dårlig og få akut diarré og opkast. Fed mad kan desuden føre til betændelse i bugspytkirtlen. Bare ét enkelt meget fedtholdigt måltid er nok til at udløse en livsfarlig betændelse, som kræver hurtig behandling.

Hvis hunden overlever betændelsen, kan den desværre få en kronisk beskadiget bugspytkirtel, som vil give den varige men. Især andesteg og andeskind indeholder meget fedt. Så selvom Fido savler over anden, må du endelig ikke give ham dine anderester.

Ingen ben der starter med F

Når hunden nu ikke må få hverken andesteg eller skind, er det fristende at give den et andeskrog at tygge på. Men det må du heller ikke. En generel regel lyder, at hunden aldrig må få ben, der starter med F: Fugl, fisk, flæsk.

Ben fra fisk og fugle er for små. De splintrer let og kan give indre blødninger, ligesom de kan sætte sig fast i hundens hals, mund eller mave. Også griseben splintrer let, og flæskesvær er simpelthen både for salte og for fede.

Til gengæld må hunden gerne få en skive flæsesteg – hvis du altså bare sørger for at skære sværen og fedtet fra. Og hvis du gerne vil give din hund et ben, så gå efter et marvben. Du kan evt. købe det hos en dyrehandler, så du er sikker på at få ét, hunden kan tåle.

Chokolade er forbudt for hunde

Julen er en sød tid med masser af slik og chokolade. Man siger, at mørk chokolade er sundt for hjertet, men for hunde kan mørk chokolade føre til hjertestop. Chokolade indeholder stoffet teobromin, og jo mørkere chokoladen er, jo højere er koncentrationen af teobromin.

Teobromin kan give hunde en livsfarlig forgiftning. Er hunden forgiftet, får den muskelsmerter, kramper og mavesmerter. Hunden bliver også forvirret og rastløs og kaster måske op. Symptomerne viser sig, 4-24 timer efter hunden har spist chokoladen og skal altid behandles hos en dyrlæge.

Så hvis din hund har en sød tand, og du gerne vil forkæle den med et stykke chokolade til jul, kan du købe noget chokolade lavet specielt til hunde. Hundechokolade indeholder et meget lavt indhold af teobromin og er derfor ufarligt for din hund.

Ingen vin eller vindruer

Nu når hunden ikke skal have konfekt og chokolade, kan den måske få lov at smage på ris á la manden? Det er desværre heller ikke en god idé, da mælkeprodukter generelt irriterer hundens mave pga. indholdet af laktose.

Pas også på med nødder og vindruer. Nødder kan sætte sig fast i hundens luftveje, og af en eller anden grund tåler nogle hunde slet ikke vindruer. Pas også på at hunden ikke spiser småkagedejen. Den kan gære i hundens mave og gøre den temmelig syg.

Sidst men ikke mindst, så er der heller ingen alkoholudskænkning til hunden! Hunde er mindre end os mennesker og bliver derfor hurtigere forgiftet af alkohol. Alkoholforgiftning kan føre til døsighed, kvalme, inkontinens og ukoordinerede bevægelser - og i alvorlige tilfælde til hjertestop.

God jul til dig og din hund

Julens mad er altså ikke særlig god for din hund. Men det betyder ikke, at hunden ikke kan hygge med. Du kan godt forkæle din hund med lidt god mad, bare sørg for at du holder igen med fedtet. Så skal du og din hund nok komme godt igennem julens mange fristelser.

Hvis din hund skal forkæles, når I andre sidder og spiser, så kan du måske købe noget hundemad, du ved, den er særlig vild med. Du kan også give den et dejligt tyggeben, noget tørret kød eller nogle lækre godbidder. Du kan finde en masse lækre godbidder og kødben her så du kan forkæle din hund i juletiden.

Og mangler du en gaveidé til din hund, så er pakker med indhold, der kan spises, altid populære blandt de firbenede. Bare sørg for at hunden hverken får gavepair, bånd eller tape i maven.