Du er her: Forsiden Blog Ulovlige hunde - se dem her

Ulovlige hunde - se dem her

20-02-2021
pitbull


 

Beslutningen om at købe hund skal være grundig og velovervejet. Det er helt afgørende for hundens trivsel og din langvarige glæde ved kæledyret, at du vælger en hund, som matcher din livsstil og det hushold, du bor i.

Der findes en masse skønne hunderacer, som adskiller sig fra andre racer på flere områder. Der er hunde med jagtinstinkter, vagthunde, allergivenlige hunde og hundene, som egner sig perfekt til småbørnsfamilien.

Lige så vel som du skal have styr på dine valgmuligheder i forhold til egnede hunderacer, skal du også kende til de racer, som er forbudte at have herhjemme.

Hvorfor findes der ulovlige hunderacer i Danmark?

Der har været avlet hunde i mange hundrede år. Hunde avles til at besidde bestemte adfærdstræk og til at blive anvendt til forskellige formål. Igennem tiden har der være avlet hunde, som har haft til formål at blive brugt til kamp. Det er racer, der besidder aggressive karaktertræk, og som ikke er egnet til at bo i familier.

Det er ikke altid til at se på en hund, om den er farlig eller ej. Mange af de ulovlige racer ser søde og venlige ud.

I Danmark findes en overordnet liste for, hvilke racer der er ulovlige at have og avle på.

At disse hunde er ulovlige herhjemme, er ikke ens betydende med, at de også er det i andre dele af verden. Det er forskelligt fra land til land, hvilke regler der gælder for at holde bestemte hunderacer.

Hvilke hunderacer er ulovlige i Danmark

Det var tilbage i år 2010, at der blev indført en national liste for, hvilke racer det i fremtiden skulle være forbudt at holde. Det var Folketinget i samråd med en række eksperter på området for dyrevelfærd (herunder Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening og Dyreværnsrådet), der blev enige om, hvilke hunderacer der skulle omfattes af lisen.

De 13 ulovlige hunderacer i Danmark er:

·         Amerikansk bulldog

·         Amerikansk Staffordshire Terrier

·         Centralasiatisk Ovtcharka

·         Kaukasisk Ovtcharka

·         Sydrussisk Ovtcharka

·         Fila Brasileiro

·         Dogo Argentino

·         Kangal

·         Amerikansk Pitbull Terrier

·         Boerboel

·         Tosa Ino

·         Sarplaninac

·         Tornjak

Formålet med listen var (og er fortsat) at undgå situationer, hvor hunde angribe uskyldige mennesker i det offentlige rum.

Loven om de ulovlige hunderacer trådte i kraft 17. marts 2010. De ejere, som allerede havde én af de nævnte hunderacer på listen, måtte fortsat holde denne hund (de måtte dog ikke sælge hunden videre til en anden ejer). Det er ikke kun ulovligt at være i besiddelse af én af hunderacerne på listen. Det er også forbudt at fremavle krydsninger med de forbudte racer.

Hold dig opdateret i Hundeloven

Listen med de ulovlige hunderacer kendes også som ”Hundelovens Forbudsordning”. I Hundelovens Forbudsordning finder du beskrivelser af de 13 forbudte racer.

Hundeloven er den gældende lov, der regulerer alle forhold omkring kæledyrene i Danmark. Det er her, du finder beskrivelse af, hvornår du skal have dit kæledyr registreret i Dansk Hunderegister. Og det er i loven, du finder oplysning om, hvornår du skal have tegnet den nødvendige hundeforsikring.

Det er f.eks. ikke muligt at kunne tegne en ansvarsforsikring til en hund, der er på forbudslisten. Eftersom det er lovpligtigt at have en hundeforsikring, er det således umuligt at kunne få dækning af skader, som en hund af en forbudt race forvolder på andre mennesker eller på objekter.

I Danmark er det forbudt at afholde hundekampe (jf. Hundelovens §6d). Overtrædelsen af denne bestemmelse kan straffes med op til et års fængsel både for at afholde samt deltage i kampene.