Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Den islandske fårehund
faarehund

Alt du skal vide om Den islandske fårehund

30-08-2021

En islandsk fårehund er den aktive, hengivne og livlige hund, der er af racen nordisk spidshund.  Den er af mellemstørrelse og er en ideel familie eller brugshund.

Dens sindelag er venligt, og derfor er den også en populær familiehund.

Den islandske fårehund har utroligt gode evner til at knytte tætte bånd til sine ejere, og går for at være en meget social hund.

Den er oprindeligt blevet brugt til og bruges stadig som hyrdehund til at drive får sammen på Island og andre steder i verden, hvilket betyder, at den er en meget hurtig og intelligent hund.

Den islandske fårehund kan dateres helt tilbage til den urnordiske spidshund.

som har levet siden jægerstenalderen i Norden. Den kom til Island med vikingerne og deraf har den fået sit navn.

 

Raceinfo

Personlighed

Den islandske fårehund har en livlig, hengiven og social personlighed. Den har en stærk flokmentalitet og trives bedst med at samarbejde og få opgaver af sin ejer. Den er venligtsindet og derfor en ideel familie og børnehund.

Antal i Danmark

Den islandske fårehund er Islands nationalhund, og har eksisteret i Danmark siden år 1973. Der eksisterer nu cirka 1600 dansk registrerede islandske fårehunde i Danmark. Danmark er det land, hvor der bor flest Islandske fårehunde.  

 

Vægt, fysiologi og udseende

Den islandske fårehund er mellemstor af størrelse og vejer mellem 9,1 og 14 kilo og har en stærk, robust, spændstig, let og adræt krop.

Dens pels kan både være korthåret og langhåret og er tyk og vandtæt og 

kan have farver som rød, cremefarvet, gul, brun, sort og grå i ensfarvet eller kombination.

 

Forventet levetid

12-15 år

Skulderhøjde – han 

46 cm

Skulderhøjde – hun

42 cm

 

10 ting du skal vide om den islandske fårehund

 

1.   En rigtig arbejdshest

Den islandske fårehund er af natur en hyrdehund, der driver får, heste og køer sammen. Denne fåreinddrivelse er den god til, fordi den har fantastiske egenskaber som lærenem, selvstændig og samarbejdsvillig. Den har i århundrede fungeret som ledsager til bønderne, hvilket gør, at den er vant til at få ordrer og arbejde for føden.

2.   Gør under arbejdet

Som en naturlig del af dens hyrdehundearbejde, gør den. Det er dens arbejdsredskab, og den bruger sin gøen til at signalere overfor køerne, hestene og fårene, at skal flytte sig. Dens gøen holder også rovfugle på afstand og signalerer, at de skal holde sig væk. Den skal derfor have lov til at udfolde sin gøen i disse arbejdssituationer. Hvis man holder den som en almindelig familiehund, kan man dog træne den til ikke at gø nær så meget.

 

3.   Er en god beskytter

Den islandske fårehund er ikke ligefrem nogen vagthund, der bliver aggressiv, hvis der er fare på færde. Den kan dog gø som vagthund, hvis den lurer noget mistænksomt. Den bider dog ikke nogen, så man kan trygt have den som familiehund.

 

4.   Elsker at være aktiv  

Det er vigtigt at vide, at den islandske fårehund er en hund, der har en høj intelligens og trives bedst med at løse opgaver og blive taget i brug som hjælper. Selvom du/I ikke bruger den til at drive får sammen med, er det vigtigt, at den får daglige udfordringer, så den føler, at den bliver aktiveret. Dette kan være gåture, og forhindringsbaner på agilitybanen og lydighedstræning.

5.   Har brug for at være i ro

Samtidig har hunden også brug for at hvile sig være i ro, og dette gør den typisk, når resten af familien også hviler/er rolige. Den er en meget social og selskabelig hund, så den vil gerne være i nærheden af sine ejere/sin familie, når den er i ro.

 

6.   Den dejligste fodvarmer

Den islandske fårehund er en meget hengiven, social og samarbejdsvillig hund, der elsker at være i nærheden af sin familie, ja, faktisk være helt tæt på dem, så denne hunderace er kendt for at fungere som den dejligste fodvarmer. De kan nemlig godt lide at lægge sig ovenpå ejerens fødder, og det er da ikke helt af vejen, hvis man fryser om fusselankerne.

7.   Har brug for at falde ned efter aktivitet

Der er mange islandske fårehunde, der elsker at være udadvendte og være i aktiv bevægelse og derfor kræver det til gengæld, at de også bruger noget tid på og får lov til at falde ned igen efter endt aktivitet. Det hjælper altid på at falde ned igen, hvis familien er i ro. Så vil hunden automatisk også indstille sin bevægelse efter dette.

8.   Stort socialt behov

Da den islandske fårehund er en meget socialt anlagt hund, er det vigtigt at den ikke bliver efterladt tilbage i villaen, lejligheden eller sommerhuset i lang tid ad gangen. Det vil påvirke dens humør og trivsel negativt, og derfor skal man overveje sin hverdagssituation nøje, inden man anskaffer en sådan hunderace. Det bedste man kan gøre er, at træne alene situationen allerede fra hunden er hvalp, fordi den jo unægtelig også vil opleve nogle gange at være alene. Dens intelligens fordrer, at man bruger tid sammen med den og hele tiden stimulerer dens sanser, intelligens og sociale samarbejdsevner. Den vil derfor gerne være meget sammen med sin ejer/ejere.

 

9.   God intuition

Denne hund har en rigtig god intuition, når det gælder at være en del af flokken. Går du til hundetræning med den, vil den være ivrig for at passe ind i flokken og også adlyde dit mindste vink ved indkaldelse og andre lydighedsøvelser.

10.En stærk og sund hund

Den islandske fårehund har fået fremavlet sine egenskaber fremfor sit udseende, og derfor har den meget få arvelige sygdomme i sine gener. Man kan derfor forvente en stærk og sund hund, der ikke kommer til at lægge dyrlægen unødigt til last.

Anbefalet kost

Den islandske fårehund er en livlig, energisk og aktiv hund og skal derfor have måltider, der er fyldt med næring og med de rette vitaminer, proteiner, mineraler, fedtstoffer og aminosyrer. Her skal kosten altid tilpasses hundens alder, så den altid får det optimale ernæring til sin udvikling både fysisk og psykisk. Man kan med fordel købe det på specialiserede webshops, der forhandler foder af høj kvalitet.  

Anbefalet legetøj

En islandsk fårehund er en meget intelligent hund, der helst vil samarbejde med sin ejer og derfor har brug for aktivitetslegetøj af høj kvalitet. Derudover kan den lære mange tricks, hvis du fodrer den med godbidder efter hvert udført trick. De kan for eksempel godt lære at springe op på ryggen af dig, lære sit og læg dig i hurtigt tempo og lystre ordrer på en agility bane.