Du er her: Forsiden Blog Må hunde få æbler?
Må hunde få æbler

Må hunde få æbler?

15-09-2020

 

Æbler er lækre, saftige, sprøde og vitaminrige, og de tiltrækker både mennesker og hunde. Mens vi mennesker kan tåle at spise æbler i hel tilstand (inklusiv kernehus), gælder det om at være mere påpasselig, når den søde snack serveres for din firbenede ven.

Skær æblet ud til din hund 

Hunde kan få lige så meget gavn og glæde af de mange vitaminer, som den indbydende, friske frugt indeholder. Friskhed, smag og konsistens tiltrækker vores kæledyr på samme måde, som æblerne tiltaler os mennesker.

Den lækre og velsmagende, danske frugt er rig på særligt C- og K-vitamin, der styrker immunforsvaret. Denne effekt vil være ens hos både mennesker og hunde. Hunde kan tåle frugtkødet fra æbler, og det er både en frisk, sund og dejlig snack for dit kæledyr.

Du skal dog være opmærksom, når din hund er i nærheden af æbletræer, og der ligger nedfaldne frugter på jorden. Der sker intet ved, at din lækkersultne hund sætter tænderne i frugtkødet og indtager dette. Det er kun frugtkødet, din hund kan tåle.

Kernehuset er usundt, og du skal sikre dig, at dit kæledyr ikke indtager de små kerner. Det gælder uanset sæson og æblesort.  

Æblekerner indeholder cyanid, der er et naturligt stof, som kan have giftig virkning i større mængder. Cyanid findes i alle æblekerne uanset sort.

Er det farligt for min hund at spise æblekerner? 

I de mindste doser sker der som udgangspunkt ikke noget ved, at din hund har spist et par kerne fra æbler. Når dit kæledyr er sund og rask i forvejen, vil dens immunforsvar og fordøjelsessystem hurtigt udskille giftstoffet igen.

Skulle det ske, at din hund har haft mulighed for at guffe flere hele æbler i sig, er der grund til at være opmærksom på kæledyrets tilstand og trivsel.

For stor mængde cyanid vil føre til mavepine og fordøjelsesbesvær.

I langt de fleste tilfælde når din hund at få stillet lækkersulten, før indtaget af cyanid bliver for stort.

I værste fald kan det føre til åndedragsbesvær, svimmelhed, opkast og koma, hvis din hund har indtaget for stor mængde cyanid.

Min hund har spist æblekerner – hvad gør jeg?

Det vil primært være dig som hundeejer, der har kontrol med, hvad din hund indtager. Du kan roligt dele et æble med din firbenede ven, når du sørger for at skære frugten ud i mundlette ’både’ eller skiver.

Har du taget din hund i at have haft fri adgang til nedfaldne æbler, skal du være ekstra opmærksom. Det er ikke til at vide, hvor mange æbler (og dermed kernehuse) din hund har nået at fortære.

Din hund vil som udgangspunkt ikke adskille frugtkød fra kernehus. Derfor vil den ofte spise hele æblet.

Har den kun spist ét æble, vil der ikke ske voldsom skade. Typisk vil der slet ikke opstå reaktioner på mavepine i denne forbindelse.

Har dit kæledyr derimod spist flere æbler, kan det resultere i fysiske symptomer. Du skal holde øje med din hund i de efterfølgende timer og være opmærksom på, om den begynder at ændre adfærd.

Hvis den begynder at pive, gå rastløst rundt eller kaste op, er det tegn på forgiftning.

Det anbefales, at du kontakter din dyrlæge, så du kan få dit kæledyr undersøgt og behandlet, hvis det vurderes at være nødvendigt.