Du er her: Forsiden Blog Kan katte tåle mælk?
Kan katte tåle mælk

Kan katte tåle mælk?

22-05-2020

Katte og mælk er et ofte diskuteret emne mellem kæledyrsejere. Svaret er ikke sort/hvidt, for der er nogle katte, der kan nedbryde mælken i kroppen, mens andre katte ikke er i stand til det.

Herunder kan du blive klogere på katte og deres tolerance overfor laktose, og du får viden om, hvilke mælkeerstatningsprodukter du skal vælge til både den voksne kat og den lille killing.

Derfor opstår laktoseintolerans hos katte 

Laktoseallergi eller laktoseintolerans er 2 begreber for samme tilstand. Det er en allergi og overfølsomhed overfor laktose, som er hovedbestanddelen i mælk. Ligesom vi mennesker kan have allergien, kan vores katte også udvikle overfølsomheden. Har du laktoseallergi, skyldes det, at du mangler et enzym i kroppen (lactase), som gør det muligt at omsætte mælk.

Har du laktoseintolerans, og indtager du mælk eller mælkeholdige fødevarer, vil du få ondt i maven og fordøjelsesbesvær. Det samme er tilfældet hos din kat, hvis den mangler enzymet lactase.

Sådan vil din kat med laktoseallergi reagere på mælk

Har du givet din kat mælk, og reagerer den med diarré efter kort tid, er dette tegn på laktoseintolerans. Der kan være forskel på intensiteten og varigheden af maveproblemer afhængig af, hvor meget mælk din kat har indtaget. I de små mængder er det enkelte tilfælde uskadeligt for dit kæledyr, og den vil efter få dage komme sig helt fint igen. Det bedste, du kan gøre, er at give din kat laktosefrit foder. Dette vil i langt de fleste tilfælde få diarréen til at stoppe.

I de værste tilfælde hvor en kat har indtaget for stor mængde mælk, kan det være livsfarligt for den.

Har du blot én gang erfaret, at dit kæledyr har reageret negativt efter indtag af mælk, skal du stoppe med at give den både mælk og mælkeholdige produkter. Sørg for at tjekke varedeklarationen på dit foderprodukt, så du sikrer dig, at der ikke er spor efter laktose i maden. Dette kan forårsage samme bivirkning hos dit kæledyr som almindelig, flydende mælk.

Når du handler foder til dit kæledyr hos en kvalitetswebshop med de bedste produkter til katte, kan du vælge mellem forskellige foderudgaver.

Har katte brug for mælk? 

Katte har ikke på samme måde som os mennesker brug for mælk på voksenstadiet. Det er kun killingerne, der har brug for mælk til at vokse sig store og stærke. I de fleste tilfælde vil killingerne få dækket deres behov, når de diger hos moren. Har du en moderløs killing, eller er din hunkat ikke i stand til at producere nok mælk, skal du bruge de specialproducerede mælkeerstatningsprodukter til din lille killing.

Disse produkter er lavet i pulverform, som skal blandes op i vand. Det er næringsrigt pulver, som er sammensat specifikt til killingerne vækst- og udviklingsbehov.

Det særlige ved de nyfødte katte er, at de har det unikke enzym i kroppen, der gør, at de kan tåle og nedbryde mælk. Med tiden vil enzymet stoppe med at virke, og derfor har hovedparten af alle voksne katte allergi overfor laktose.

Har din voksne kat brug for et midlertidigt supplement af mælk, kan du købe erstatningsmælk til den.

Undgå at give din voksne kat mælk og vær på den sikre side

Selvom der ikke findes et entydigt svar på, om din kat kan tåle mælk eller ej, lyder anbefalingerne fra landets dyrlæger, at du skal undlade at give dit kæledyr mælk.

Dette skyldes, at det er hovedparten af alle katte, der reagerer negativt på indtag af laktose. Derfor er du på den sikre side, når du giver dit kæledyr frisk vand i stedet.

Er du usikker på, om dit kæledyr får nok vitaminer og mineraler, kan du supplere dens kost med tilskud. Der findes mange forskellige produkter af næringssupplement til katte.

  

Har du lyst til at få mere viden om hunde og hundeudstyr, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

>