Du er her: Forsiden Blog Kan en hund se farver?
Kan en hund se farver?

Kan en hund se farver?

21-08-2021

Din hunds øjne er bygget anatomisk op på samme måde som dine. De har nethinden som det inderste lag, hvor encellede fotoreceptorer befinder sig sammen med stavceller og tapceller. Cellerne modtager konstant impulser og signaler, der sendes videre til hjernen, som giver respons om lys, bevægelse, synsfelter, dybdeskarphed og farver.

Herunder kan du læse mere om, hvordan din hunds syn adskiller sig fra dit, og du kan blive klogere på, hvordan hunde ser farver.

Sådan ser din hund

Sammenlignet med os mennesker har hunde en større forekomst af stavceller, der er de mest lysfølsomme af de 3 forskellige typer af celler. Hundens synsfelt er påvirket af, hvor øjet er placeret. Det er dokumenteret, at din hund kan se 200-240 grader uden at flytte hovedet. Som følge af overvægten af stavceller har din hund det bedste syn, når der er svag belysning. Modsat vi mennesker opfanger hundes øjne lys 2 gange. Dette kan ses fysisk, når din hunds øjne studeres i mørket, hvor det er muligt at se nethindens farver, der skinner tilbage.

Det er de såkaldte ”tapceller”, der har betydning for, hvordan din hund ser, når der er dagslys. Mens mennesket har 3 udgaver af tapceller, har hunde kun 2. Din hund ser på samme måde som et menneske, der er farveblind. Det vil sige, at kæledyret ikke kan skelne mellem farverne rød og grøn. Derimod kan hunde opfange en lang række nuancer af særligt naturfarver såsom sandfarvet og khaki.

Disse farver kan din hund se

Farven rød vil blive opfanget som en mørk nuance hos din hund. Grøn bliver derimod til en lys nuance, der kan changere til en grålig skygge. Det er farverne blå og gul, som din hund bedst kan se. Har du planer om at træne dit kæledyr, skal du have kæledyrets farvesyn med i overvejelserne, når du køber udstyr og tilbehør til fysisk aktivitet. Det er en fordel for din hund (og for dig selv), at du vælger aktivitetslegetøj til den, som er lavet i de farver, den bedst kan se.

Vælger du legetøj eller redskaber i grøn, kan denne gå i ét med naturen for din hund.

At din hund ikke ser rød og grøn, betyder dog ikke, at den ikke kan finde frem til objekter, der har disse farver. Det imponerende ved hunde er, at de igennem generationer har udviklet kompenserende egenskaber, der gør dem i stand til at ”se” lige så godt, som hvis de kunne se alle farver. I praksis betyder det blandt andet, at din hund via sin imponerende lugtesans kan huske og genkende steder, den har været før.

Lær mere om skarpheden hos hundes syn

Din hund har lettest ved at få øje på objekter, der bevæger sig. Det estimeres, at kæledyret kan spotte ting og genstande, der bevæger sig på op til 900 meters afstand. I modsætning hertil kan din hund få øje på stillestående objekter på maksimum 500 meters afstand.

Det siges, at de fleste hunde har et neutralt syn. Dog vurderes det, at visse racer (herunder Rottweileren, Border Collie, Schæfere og Labrador Retrievere) har en biologisk tendens til at være nærsynede.