Du er her: Forsiden Blog Hvorfor piver min hund?

Hvorfor piver min hund?

15-05-2022
hund


 

Din hund kan pive grundet en række forskellige ting. Det kan variere meget fra hund til hund. Hos nogle hunde kan det være flere forskellige ting, der gør, at den piver, hvor det hos andre er en helt bestemt ting.

Det kan være svært at vide, hvorfor din hund piver. Og du har helt sikkert sagt til dig selv "Hvorfor piver min hund?" 100 gange. 

De mest almindelige og hyppige grunde til, at hunde piver, er ting såsom, at det er deres hilsen, manglende opmærksomhed, angst, smerter eller at de skal på toilet.

Det kan dog være svært at vide som hundeejer helt præcis og hvorfor hunden piver.

Det er din hunds måde at sige hej på

Det kan godt være din hunds måde at hilse på andre på. Dens piven kan altså være en form for hilsen. Det kan være til dig, som ejer, men også rettet mod fremmede mennesker, som den ikke kender. 

Det kan altså være, at den piver helt vildt, når du kommer hjem fra arbejde eller når den møder andre hunde og mennesker på jeres gåture. Så skyldes piven nok dens iver efter at hilse. 

Det er en meget individuel vurdering af, hvorvidt om piven, når den hilser, er et problem. Hvis du gerne vil have, at din hund stopper med at pive, når den hilser, så er der en række af forskellige metoder, som du kan tage i brug. 

Den første ville være, at du mindsker din gensynsglæde, når din hund kommer løbende, hoppende og pivende ud mod dig, når du kommer hjem fra arbejde. Her kan du med fordel prøve at holde dit toneleje nede og holde gensynet kort. 

En anden metode kunne være at distrahere din hund med det samme. Det kan være en lille opgave eller kommando, som fjerner hundens opmærksomhed fra dens piven, når den ser dig igen. 

En tredje mulighed ville være, at du simpelthen blot venter med at klappe og hilse på den, indtil den er faldet lidt ned. Det vigtigste er dog, at det handler om, at du ved, at hunde piver mindre, hvis de bliver distraheret med en lille opgave eller lignende.

Den vil gerne have din opmærksomhed

Hunde er menneskets bedsteven. Derfor har de også brug for din opmærksomhed. Hvis du ikke sørger for at give din hund nok opmærksomhed, så kan den godt begynde at pive for at få opmærksomhed. 

Opmærksomhed er ikke blot at være i samme rum, men at du aktivt er sammen med den. Det kan være en gåtur eller at du leger med den, og på den måde stimulerer din hund. 

Det kan være svært at komme af med din hunds piven, hvis det er, fordi den mangler opmærksomhed. Det kan nemlig være svært at vide 100%, hvad den gerne vil. 

I første omgang handler det om ikke at give den respons på denne adfærd. Du skal altså ikke gå over og klappe den eller noget i den stil, hvis den begynder at pive. 

Du skal derimod vente til, at den stopper med at pive. Herefter skal du give den opmærksomhed. På den måde vil du kunne undgå, at din hund forventer opmærksomhed, når den begynder at pive. Den vil derimod opleve, at hvis ikke den piver, så vil den få mere opmærksomhed.

Kan skyldes angst

Det kan også skyldes angst for dens omgivelser. Det indeholder alt fra andre dyr, mennesker eller ting i dens omgivelser. Her er det meget vigtigt, at du bruger tid på at forstå dens piven og vide, hvornår det er angst, og hvornår det ikke er angst. 

Det er ofte separationsangst. Det ses ofte i dag hos nye hundeejere, da de har været hjemme hele tiden under corona nedlukningen. Her har hundene ikke lært at være alene hjemme. 

Hvis du gerne vil have din hund til at stoppe med at pive grundet angst, så handler det om, at du får fjernet de ting, der giver din hund angst. Din opgave ligger altså i at finde ud, hvad der ligger til grunds for dens angst. Du vil ofte have brug for hjælp fra en professionel, hvis det viser sig at være angst. 

Smerter

Det kan i nogle tilfælde skylde direkte smerter og skader, at din hund hele tiden piver. Det kan være alt fra små sår, glasskår i poterne eller små splinter, der gemmer sig på hunden. De kan være svære at finde på ens hund. 

Det er dog vigtigt, at du tjekker din hund ofte, men måske ekstra grundigt, hvis den begynder at pive. Hvis ikke du kan finde noget, så kan det være mere alvorlige ting, som du ikke kan se udefra, som din hund har problemer med. 

Måske skal den på toilettet

Det kan også skyldes, at din hund skal på toilettet. Hvis din hund ikke har adgang til et udeareal uden dig, så kan den begynde at pive for at få din opmærksomhed. Den vil ofte også bevæge sig hen mod døren, hvis dette er tilfældet. 

Det ses oftest hos unge hunde, der er ved at blive renlighedstrænet. Det kan dog også godt ske for andre hunde, hvis de pludseligt har brug for at komme ud og tisse. Det er en meget normal adfærd, som lidt kan sammenlignes med den desperation, som du nok selv kender, hvis du virkelig skal på toilettet.