Du er her: Forsiden Blog Hvor meget bløder hunden når den er i løbetid?
hund i løbetid

Hvor meget bløder hunden når den er i løbetid?

10-05-2022

 

Det kan ikke siges helt præcist, hvor meget en hunhund bløder i løbet af sin løbetid. Som tommelfingerregel vil det hedde sig, at jo større hunhunden er, jo større en mængde vil den bløde. Dog vil der for nogle tæver ikke ses blod under løbetiden, men kun et udflåd af klart udseende. Mange gange kan det være svært at opdage en løbetid, hvis hunhunden er god til at rengøre sig selv. En hunhund kan bløde mellem få dråber dagligt til flere milliliter. Det vil være nogenlunde den samme mængde blod og udflåd der er tale om i hver cyklus for den pågældende hunhund. 

Hunhundens cyklus og udflåd

Cyklus

En hund har en cyklus på omkring 6 til 7 måneder, hvoraf der kan være en smule variation mellem de forskellige hunhunde, særligt afhængigt af racen. Nogle tæver kommer endda kun i løbetid en gang årligt.

Udflåd og blødning

Når hunden kommer i løbetid vil der kunne ses udflåd. Her er der tale om periode der varer 2-3 uger. Hvor meget hunden bløder i denne periode er individuelt. Først og fremmest vil det være afhængigt af størrelse, da hunhunden bløder en større mængde, jo mere hunden vejer. Her kan der igen være enkelte variationer. 

Når hunden bløder vil det kunne ses 6-10 dage. Forinden er der enkelte dage hvor der ses et klart udflåd med en slimet konsistens og i dagene efter blødningen, vil det kunne være brunligt eller meget mørkt. 

Ægløsning

Det er modsat mennesker i løbetiden, hvor der kan ses blødning, at hunhunden ligeledes har ægløsning og i denne periode hvor den har mulighed for at blive drægtig, hvis den parres med en hanhund. Der er et vindue for mulig drægtighed på 1-2 dage efter end blødning. 

Sådan ser du om din hund er i løbetid 

Det kan være svært at se om din hunhund er i løbetid, særligt hvis der kun kommer meget lidt udflåd og den er god til at vaske sig rent. Ellers er det det blodige udflåd fra skeden der indikerer at hunden har ægløsning og dermed er i løbetid. Hvis hunhunden kommer i forbindelse med en intakt hanhund, vil man oftest heller ikke være i tvivl om en eventuel løbetid, da den vil vise en meget interesseret adfærd og eventuelt vende bagdelen mod hanhunden. 

Ændret adfærd under løbetid 

Mange gange kan du se en ændret adfærd under hundens løbetid. Nogle hunde kan have tendens til at blive en smule mere usikre, mens andre kan vise tegn på moderlige egenskaber og endda finde på at "adoptere" tøjbamser eller lignende, som skulle det være dens egen unge. 

Mindre appetit 

For de fleste hunhunde vil det ses, at der under løbetiden og måske endda også i perioden op til, vil være en nedsat appetit. Hvis det er et symptom der opleves i længere tid end 14 dage, eller bliver invaliderende for hunden, så bør man søge dyrlæge. 

Fortsættelse af symptomer 

For nogle hunde kan symptomerne på løbetid fortsætte til trods for at ægløsningen er endt. Dette kan være et tegn på sygdom, enten mentalt eller fysisk. Her er det vigtigt at kontakte din dyrlæge, hvis symptomerne skulle fortsætte i meget mere end 14 dage. Særligt hvis din hund udviser en anden adfærd end normalt efter endt løbetid og hvis den fortsat viser sig med nedsat appetit og nedstemthed. 

Din hund kan blive drægtig når den bløder 

Måske har du et ønske om at din hund skal have hvalpe og så ved du præcis hvornår det er tid til en parring, hvis der ses symptomer på løbetid og blødning fra din tæve. Der er et vindue på 1-2 dage efter endt blødning, hvor din hund kan blive drægtig.

Hold hunden i snor

Hvis ikke du ønsker at din hunhund skal have hvalpe, så skal du sørge for at undlade kontakt med intakte hanhunde, da det her er muligt for den at blive drægtig. En tæve i løbetid vil måske ikke være lige så lydig som den plejer når den er i løbetid, ligeledes vil den vise interesse i at bryde udenfor indhegningen i søgen efter en hanhund når den er i løbetid. 

Sådan undgår du at din hund efterlader blodklatter

Mange tæver er gode til at holde sig rene under løbetid. Hvis ikke dette er tilfældet, er der flere måder at undgå at din hunhund efterlader blodklatter på gulvet eller i møblerne ved løbetid. En af mulighederne er at give den en ble på, som sidder på hundens bagpart og opsamler udflåd og blod. 

Sterilisering 

Det er muligt at foretage en sterilisation af din tæve, såfremt den ikke skal anvendes til udstilling eller avl. Her er der tale om en fjernelse af hundens livmoder og æggestokke, hvorved den ikke længere kan komme i løbetid og dermed heller ikke kan bløde. Det er en fordel at tage dette valg i en tidlig alder, inden den første løbetid, da der for nogle hunde vil ses adfærdsændringer såfremt det foretages efter første løbetid. 

Fordele og ulemper ved sterilisation 

Der er fordel og ulemper ved sterilisation af hunhunden. Først og fremmest vil du undgå at din hund bløder og du vil forebygge alvorlige sygdomme i underlivet samt adfærdsændringer der kan være generende for dig og din hund under løbetid. Dog vil steriliserede hunde have en tendens til at blive overvægtige, ligesom at der for nogle ses pelsproblemer og inkontinens.