Du er her: Forsiden Blog Hvor mange kuld kan en kat fÄ om Äret?
hvor mange kuld

Hvor mange kuld kan en kat fÄ om Äret?

18-09-2020

Har du en hunkat, eller overvejer du, hvilket køn din kat skal have, kan det være betydningsfuldt at kende til, hvor mange kuld kæledyret kan få.

Når det kommer til parring og drægtighed, bliver forskellene mellem hunde og katte store. Hvor hunde ikke nødvendigvis bliver drægtige i forbindelse med parring, er der så godt som altid garanti for, at din hunkat bliver drægtig, når den bliver parret. Hunkatte kan opbevare æggene i længere tid modsat hunde, der har æggeløsning i en kort tid, hvorefter æggene går til grunde (på samme måde som det er tilfældet hos kvinder). 

Antal kuld pr. år 

En kat får i gennemsnit 4-6 killinger pr. kuld, og den kan få op til 4 kuld på 1 år.

Det anbefales, at din hunkat først bliver drægtig, efter den er fyldt 2 år. På dette tidspunkt af dens livsstadie er den veludviklet i forhold til at klare belastningen ved at blive drægtig og føde killinger, og den er psykisk i stand til at passe på sine killinger.

Der går cirka 4-5 uger efter fødslen, før din hunkat vil komme i løbetid igen.

Værd at vide om drægtighed hos katte 

Det kan være svært at se, om din hunkat er drægtig i den første del af graviditeten. I begyndelsen vil hun ikke have tegn på, at hun bærer killinger. Adfærden vil stort set være den samme både med hensyn til energiniveau og madindtag. Det er først i den sidste 1/3 af drægtighedsperioden, hvor du kan se og mærke forskel hos hende.

Hunkatten vil begynde at blive større om maven, og hendes dievorter vil begynde at vokse sig større.

Drægtighedsperioden varer cirka 63 dage fra den dag, hvor hunkatten blev parret. Dog kan perioden variere meget fra kat til kat. Den kan i realiteten vare alt fra 52-71 dage.

Du bør desuden være opmærksom på, at en hunkat kan være gravid med et kuld killinger, der ikke nødvendigvis har samme far.

Livet som killingeejer

Du kan blive ejer af killinger på flere måder. Det kan være ’organiseret’, hvis du har en racekat, som du ønsker at avle på. Det kan også være i den situation, hvor hunkatten ikke er steriliseret, og hvor hun en dag begynder at få en stor mave.

Uanset hvad der er årsagen, kommer du til at spille en stor rolle både for den vordende kattemor og ikke mindst hendes kommende killinger. Miljøet hos dig og din omsorg betyder en verden til forskel for kattene.

Det kan f.eks. ske, at din hunkat ikke er i stand til at producere tilstrækkeligt med mælk til alle killinger i kuldet. Her vil det være nødvendigt at købe mælkeerstatning, som du skal give hver killing som primær føde eller som supplement. Den bedste mælkeerstatning, du kan vælge, er pulverprodukterne, der skal blandes op med vand. Dette skal gives killingerne flere gange i løbet af døgnet. Hvis du står og skal bruge mælkeerstatning til din kats killinger, så kan du finde det her.

Killinger har brug for trygge og rolige omgivelser. I takt med at de vokser, får de brug for fast føde. Sørg for altid at vælge specialproduceret foder til dem, der er tilpasset deres udviklingsstadie.