Du er her: Forsiden Blog Hvor mange hvalpe får en hund?
hvalp

Hvor mange hvalpe får en hund?

08-05-2022

 

Hvor mange hvalpe en hund får, afhænger både af race, størrelse, alder og den enkelte hund. En hund kan få mellem 1 og 15 hvalpe pr. kuld. Små racer får som regel mindre kuld end de store racer.

Små hunderacer får i gennemsnit 3-4 hvalpe pr. kuld

De små racer som eksempelvis Maltipo og Pomeranian får ofte små kuld på højst 4 hvalpe.

Mellem hunderacer får i gennemsnit 4-5 pr. kuld

Mellemstørrelserne som Bichon Havanais eller Spaniel får lidt større kuld, som regel mellem 4 og fem. Kuld på 2 og 6 kan også sagtens forekomme.

Store racer får i gennemsnit 7 eller flere hvalpe pr. kuld

Retrievere, Schæfer og andre af de større racer kan sagtens få 7 hvalpe og nogen gange flere.

Unge og gamle hunde får færre hvalpe

Første gang en hund får hvalpe, er kuldet ofte mindre end det næste kuld. Det samme gør sig gældende for det sidste kuld. En hunhund der er sund og rask kan godt få fire kuld i løbet af den fødedygtige periode. Kig grundigt på din hund og lad eventuelt også dyrlægen tage et kig på den, inden du beslutter dig for om din hund skal have hvalpe. Gør det samme hver gang du overvejer et nyt kuld.

Hundens fødedygtige periode og antal af kuld

Har hunden været i løbetid tre eller fire gange og er den i øvrigt sund og rask, så er der ikke noget i vejen for at den kan få hvalpe. Hunden skal være 100% fri for arvelige skavanker og sygdomme, før det er en god ide at få hvalpe.

Valg af hanhund har betydning for succesen med hvalpene

Vælger du at lave hvalpe inden for samme race, skal du sørge for at finde en god hanhund. En god hanhund er en hund, der er 100% rask og uden arvelige skavanker. Det er også vigtigt, at hanhunden passer i størrelsen til hunhunden. Er hvalpene for store, kan det give alvorlige problemer under fødslen.

Vælger du at lave krydsninger mellem to racer har størrelsen en ekstra betydning. Nogle hunde har større hoveder end andre hunde, også selv om de muligvis tilhører samme vægtklasse. Har hvalpene for store hoveder, kan det blive umuligt for hunden at føde dem. Ud over størrelsen skal du naturligvis også sikre dig at hanhunden er 100% sund og rask.

Overvejelser før du får hvalpe på din hund

Når du har sikret dig alle ting omkring det rette tidspunkt, hundenes sundhed og valg af hanhund, er det tiden til at overveje om du selv er klar til opgaven.

At have hvalpe i hjemmet er en meget stor opgave.

De første tre uger passer moren hvalpene, næsten helt selv. Din opgave er at tilse hvalpene, veje dem og holde hvalpestedet lunt, tørt og rent. Du skal holde godt øje med moren og måske fodre hende og give hende vand på hvalpestedet. Du skal også sørge for at hun kommer udenfor et par gange om dagen.

De næste fem uger er fuldtidsarbejde. Du skal fortsat tilse hvalpene, veje dem og holde hvalpestedet lunt, tørt og rent. Du skal også vænne dem til foder, lærer dem at tisse og lave udendørs, vaske gulvet fem til syv gange om dagen, hvis hvalpene mest er indendørs. Frem for alt skal du give dig tid til hver eneste hvalp, hver eneste dag. Som minimum skal en hvalp være i menneskehænder 20 minutter hver eneste dag fra de er tre til de er otte uger gamle. Har du seks hvalpe er det altså mindst to timer hver dag, du skal have en hvalp i dine hænder.

Fra de er fem uger gamle skal du begynde at socialisere hvalpene. De skal møde børn, voksne, gamle og unge mennesker. De skal også møde andre hunde og gerne også andre dyr. De skal vænnes til alt fra støvsuger, bilture, strandtur, musik lige til vaskemaskinens larm.