Du er her: Forsiden Blog Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe?

Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe?

17-05-2022
drægtig hund


 

Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe? Det bestemmes overordnet set af to faktorer:

          Race

          Størrelse

Små tæver kan allerede få hvalpe efter 5 måneder, men ellers varierer det ofte mellem 6 måneder til 1 år. Det er her, at racen spiller en stor rolle. Det anbefales dog ikke, at tæven får hvalpe før den er 2-3 år. 

Hanhunde kan få hvalpe så snart de går i brunst. Det er omkring 7-10 måneders alderen, hvor hanhunde kan få hvalpe.

Tæver

Tæver bliver drægtige, når de kommer i deres første løbetid og er kønsmodne. Det sker typisk efter 6 måneders tid, men det kan sagtens tage lidt længere tid end det. 

Den første løbetid varierer dog rigtig meget fra race til race. Den kan allerede komme efter omkring 5 måneder, hvor den første løbetid først kommer, når hunden er et år gammelt. Størstedelen af tæver bliver dog kønsmodne efter omkring 6 måneder.

Hanhunde

Det gælder også for hanhunde, at de kan få hvalpe, så snart de bliver kønsmodne. Det kaldes, at de går i brunst, når hanhunde kommer i løbetid. Hvornår det sker, det er igen størrelse og racen på hunden, der er med til at bestemme, hvornår det sker.

De fleste hanhund bliver kønsmodne omkring 7-10 måneders alderen. Det anbefales dog, at de venter med at få hvalpe til de er 18-24 måneder alt efter, hvornår de blev kønsmodne. 

Sædkvalitet spiller en rigtig stor rolle i evnen til at kunne reproducere. Derfor anbefales det, at hanhunde venter ekstra tid, da deres sædkvalitet er ringe, lige når de er blevet kønsmodne. 

Det er mellem 18 måneders alderen indtil hunden er 4 år, at sædkvaliteten er bedst. Herefter vil kvaliteten falde. Når hanhunden er omkring 10 år, så vil de typisk ikke kunne producere nok sæd til at gøre en tæve gravid igen. 

Hvornår burde tæver få hvalpe?

Det anbefales, at tæver ikke får hvalpe i deres første løbetid. De er simpelthen ikke klare til at blive gravide og mor på dette tidspunkt i deres liv. Det gælder både fysisk og psykisk. 

Du burde derfor i stedet for vente til, at de er omkring 2 års alderen, da her er mere klar til den store opgave, som det er. Hvis en tæve bliver gravid for tidligt, så vil der være stor risiko for komplikationer under fødslen. 

Hvis en tæve har fået hvalpe en gang før, så bør de ikke blive gravide igen efter, at de er fyldt 8 år. 

Den optimale alder for en tæve at få et kuld hvalpe i er alderen fra 2-7. Hvis hun tidligere har haft hvalpe så kan det godt være før 7 års alderen også.

Tævernes mulighed for at få hvalpe forsvinder omkring samme tidspunkt som en hanhund. Du skal dog være meget påpasselig ved, at en tæve for hvalpe i en sen alder, da det kan være meget hårdt for hunden. Der er øget risiko for fødselskomplikationer, hvis tæven er for gammel. 

Sådan her undgår du at få uønskede hvalpe

Hvis du ikke ønsker, at din hund får hvalpe, så kan du få en tæve steriliseret. Hvis det er en hanhund, så kan du få den kastreret. Det er vigtigt, at du er opmærksom på dine hunde, hvis ikke du vil gøre de førnævnte ting, men stadigvæk ikke ønsker hvalpe.