Du er her: Forsiden Blog Hvorfor gĂžr hunde đŸ© - og kan du forhindre det? - FĂ„ svaret her
Hund der gĂžer

Hvorfor gĂžr hunde đŸ© - og kan du forhindre det? - FĂ„ svaret her

18-06-2020

Nogle hunde gør meget, mens nogle hunde kun sjældent gør. Hunde vil altid gø, men der er meget som du, som hundeejer, kan gøre for at forstå, hvorfor den gør, og hvordan du bedst muligt kan forsøge at begrænse omfanget af gøen. Det kan nemlig være super generende for både jeres familie og for jeres naboer, hvis hunden gør meget.

Du kan ikke ændre det fuldstændigt, idet gøen også er hundens måde at kommunikere på, men du kan lære at forstå, hvorfor den gør det, og hvordan du dermed kan søge at afhjælpe det, så det ikke tager overhånd.

Hvorfor gør hunde?

Alle hunde gør, og det er en helt naturlig ting at gøre for hunden. At gø er blot én af hundens mange måder at kommunikere med dig og med andre hunde på. Gøen kan således både signalere ensomhed, varsel om en trussel eller en mulig frygt, men det kan også være alle mulige andre ting. Her er det vigtigt at forsøge at forstå hundens signaler og kropssprog, så du kan tolke, hvad formålet med dens gøen er i en given situation.

Lyden af hundens gøen kan nemlig være helt forskellig, og selvom det ved første lyt kan lyde helt ens, så vil du hurtigt opdage, at der kan være stor forskel på længden, hyppighed og antal af gøen.

Nedenfor kan du se forskellige grunde til, at hunde gør – hold øje med din hund, så du kan navigere i, hvilken type gøen der er tale om.

  • Hilsen
  • Stop
  • Av
  • Ensom
  • Territorielt (ubuden gæst eller fare på færde)
  • Kom og se
  • Forskrækket
  • Legesyg gøen
  • Opmærksomhed.

Er der nogle hunde, der gør mere end andre?

Nogle hunderacer gør mere end andre. Der er ingen tvivl om, at opdragelse spiller en stor rolle i forhold til, om hunden gør meget eller lidt, men derudover spiller hunderacen altså også en stor rolle. Nogle hunde gør stort set ikke, mens andre hunde naturligt giver mere hals.

En enkelt hunderace gør slet ikke – det er den lille afrikanske hunderace Basenji. Men derudover er der så afgjort nogle rigtigt gode hunde, som meget sjældent gør. Racer som for eksempel fransk bulldog, italiensk mynde og cavalier king charles spaniel gør mindre end andre hunde, og de er kendt for at være forholdsvis stille.

Hvordan stopper du hundens gøen?

Du kan selv gøre en masse for at undgå, at din hund gør for meget. Her er træning kodeordet, og du kommer hurtigt langt med din hund, hvis blot du træner den til at være stille. Hvis den for eksempel gøer meget, når den skal være alene hjemme, kan det være en god idé at lade radioen være tændt, så hunden ikke føler sig alene.

Du kan også træne hunden, mens I er hjemme – gør den for eksempel meget, selvom I er hjemme, kan du lære den at være stille på kommando. Husk at rose den og give godbidder, når den rent faktisk adlyder og stopper med at gø.

Træning af hunden er mest effektiv, hvis du starter, allerede mens hunden er hvalp. Her har den endnu ikke nogle indgroede mønstre i dens adfærd, og dermed er det meget nemmere at få den til at stoppe med gø. Undlad i den forbindelse at råbe af hunden, men brug i stedet klikkertræning eller anden rosende træning, så hunden er motiveret.

Den bedste måde at træne din hund, er ved hjælp af positiv forstærkning. Beløn din hund når den ikke gør. Denne metode er langt den bedste måde at ære din hund ikke at gø. Se her hvilket hjælpemiddel som kan være effektivt i din træning.

Hvad gør du, hvis det er naboens hund, der gør?

Det er irriterende, når din egen hund gør. Men det er endnu mere frustrerende, hvis det er naboens hund, der gør i ét væk. Det er svært at træne andres hunde til at stoppe, og i stedet er du nødt til at forlade dig på, at naboen skal rette ind og opdrage sin hund. Ifølge Hundeloven er det faktisk endda ejerens pligt at sikre, at hunden ikke larmer så meget, at det forstyrrer naboerne og de omkringliggende huse.

Der er imidlertid ingen faste retningslinjer for, hvor meget hunden må larme, men der skal alligevel en del til, før du kan forvente, at naboen får et påbud. Der skal blandt andet være tale om en vedvarende gøen, og den skal vare i timer og mere eller mindre hver eneste dag.

Hvis dét er tilfældet, kan politiet give naboen et påbud – men det kræver ofte, at et flertal af naboerne føler sig generede af hunden.