Drægtighed hos katte - Hvor længe er en kat gravid?

15-10-2019
Drægtig kat


Hvis du overvejer at få killinger på din kat, er det en god ide at sætte dig grundigt ind i drægtighed hos katte. Jo mere du ved, jo bedre kan du være der og sørge for, at det bliver en god proces og et godt resultat i ender ud med. En kat er gravid i ca. 63 til 66 dage. Går den over det, skal man kontakte dyrelægen, da det kan betyde at der er problemer med killingerne. Fødslen vil den næsten altid selv kunne klare. Ofte vil man faktisk blive overrasket over, hvordan den præcis ved hvad den skal gøre. Katte bliver relativt nemt gravide og bliver de parret med forskellige hankatte i den samme løbetid kan killingerne i kuldet have forskellige fædre. De fleste har faktisk problemer med, at der kommer for mange killinger. Men mange planlægger det også, og vælger fx at sælge killingerne.

Løbetid fra tidlig alder

Hunkatte kommer første gang i løbetid allerede når de er 5-6 måneder gamle. Men det anbefales generelt, at man venter med at få killinger ind til den er 2 år gammel. Det skyldes at kroppen ved 2-årsalderen er fuldt udviklet, og derfor bedre kan klare en graviditet. Når den kommer i løbetid, er det umuligt ikke at lægge mærke til det. Den bliver nemlig pludselig ekstremt opmærksomhedskrævende. Den miaver meget mere end normalt. Det kan nærmest lyde som om den skriger. Den vil også ligge meget ned og flytte halen til side, så den kan blive parret. En hunkat vil være i løbetid i ca. 7 til 10 dage, og det vil ske med ca. et halvt års mellemrum.

Hvis du gerne vil have killinger, skal du få din kat parret mens den er i løbetid. Et godt råd er at få den parret flere gange, for at øge chancerne for graviditet. Du skal selvfølgelig heller ikke overgøre det.

Hvor lang tid er katten gravid?

En kat er drægtig i ca. 9 uger. Det er altså en forholdsvis kort drægtighedsperiode. De første tegn du kan begynde at kigge efter, er en ændret adfærd. Den sover, spiser og drikker meget mere end normalt. Og det er på dette du kan se, om den er blevet drægtig.I uge fem vil fostrene været fuld udviklet, og i uge 6 vil fostrene begynde at udvikle snude, læber og øjne. Det er også på dette tidspunkt, at du kan begynde at se din kat få mave. Det er først her du med sikkerhed kan vide, at din den er drægtig.

I de sidste uger vil fostrene udvikle sig helt færdige. Og når du rammer uge 9, vil det været helt tydeligt på din kat, at det er ved at være oppe over. Katten kan i denne periode virke både udmattet, rastløs og direkte aggressiv. Det er derfor vigtigt at holde ro omkring katten. Sørg for at den har et sted hvor den kan lægge sig uforstyrret, og hvor der også er adgang til mad og vand.

Hvordan foregår fødslen?

At opleve dit kæledyr føde, kan være en stor oplevelse. Du vil blive overrasket over, hvor naturligt fødslen vil forkommen, og hvor instinktivt det være for den. Den har slet ikke brug for din hjælp, men kan klare alt selv. Efter 2-6 timer vil den så ligge med et lille kuld killinger. 
Selv om din kat med alt sandsynlighed vil klare fødslen helt fin selv, er det alligevel en god ide at være tilstede. Hvis der nu skulle gå noget galt, skal du kontakte din dyrelæge. Det skal du gøre hvis en af følgende ting sker:

- Problemer med tiderne. (Fødslen varer længere end den normale tid. Der går længere end tre timer mellem hver killing. Fødslen begynder ikke en time efter veerne kommer).
- Din kat virker dårlig, og fx. bløder meget.
- En killing sætter sig fast i fødegangen.
- Der ikke kommer en moderkage ud med hver killing.

Hvis ingen af disse ting forekommer, lader du bare tingene ske af sig selv. Det skal dog nævnes at der sjældent kommer problemer.

Efter fødsel

Når din kat har født, vil den selv rengøre sine killinger og tage sig af dem. I den første periode vil killinger bare ligge hos deres mor og få mælk. Efter et stykke tid vil de begynde at kravle ud for at opdage verden, men det går stille og roligt. De vil hele tiden være omkring deres mor, så de føler sig trygge.

Hvis du tænker at sælge killingerne eller give dem væk, er et godt råd, at de minimum skal være hos deres mor i 12 uger. Gerne også mere. Det er vigtigt for at killingerne udvikler sig normalt. Herefter kan man nemt skille killing og mor fra hinanden. Klik nedenfor hvis du vil have svaret på andre spørgsmål end hvor lang tid en kat er gravid. Vi lejlighedsvis mails til dig med info om hunde og katterelaterede emner.


Køb hos Canem  og støt 1 Danske Arbejdspladser!
Køb hos Canem og støt 2 danske arbejdspladser!