Du er her: Forsiden Blog Dette skal du vide om allergi venlige hunde

Dette skal du vide om allergi venlige hunde

02-10-2020
Bomuldshund


 

Lider du af allergi, kan du reagere på små luftpartikler, pollen, støv eller husdyrhår. Drømmer du om at få hund, stiller det krav til valg af bedste hunderace i denne forbindelse.

Selvom der snakkes om ”allergivenlige hunde”, findes der ikke racer, som fra naturens side er allergivenlige. Hunde, der er egnet til dig med allergi, er dem, som fælder og skæller i mindst mulig grad.

Herunder kan du blive klogere på, hvordan du vælger en god hund, der ikke vil fremprovokere overfølsomhed hos dig.

Hvordan defineres ”allergi venlige hunde”

Betegnelsen ”allergi venlige hunde” er én, vi mennesker har opfundet. I realiteten findes der ikke hunde, der er 100% allergivenlige. Der er enkelte hunderacer, som er særligt egnet til mennesker med overfølsomheder og luftvejsgener.

I princippet kan enhver type hund (uanset pelslængde og omfang af underhår) fremkalde allergiske reaktioner.

Det, der giver de allergiske reaktioner hos os mennesker, er omfanget af, hvor meget en hund fælder og skæller. Des mere den skæller, des større vil risikoen være i forhold til, at du reagerer på det. Derudover vil hyppigheden og intensiteten af reaktioner være betinget af, hvor voldsomt du er plaget af allergi.

Der kan være mennesker, som reagerer meget på én bestemt type hund, mens andre ingen reaktioner vil opleve.

Når du skal købe hund, skal du forholde dig til typen af pels, hår og spyt, og du skal undersøge hundens adfærd.  

Vær opmærksom på allergifremkaldende interiør i hjemmet

Det er ikke kun pelsen, der har indflydelse på, hvor meget eller lidt du vil reagere på en hund. Indretningen af dit hjem har også betydning i denne forbindelse. Tekstiler (sofaer, stole, tæpper og puder) er allergifremkaldende interiør.

Hår og skæl vil samle sig i tekstiler, og dette kan give efterreaktion hos dig, der er allergisk. Derfor kan du opleve at få kløende øjne, løbende næse og nyse, når du opholder dig i hjem med hund (også selvom kæledyret ikke er til stede).

En aktiv hund vil bevæge sig mere omkring i hjemmet i løbet af dagen, og helt automatisk vil den komme til at afgive flere allergener (der er betegnelsen for allergifremkaldende stoffer).

En rolig hund, der tilbringer det mest af tiden indenfor i sin kurv eller seng, vil afgive færre allergener end en hund med højt energiniveau og kontaktsøgende adfærd.  

Det er vigtigt at huske på, at allergener kan findes i både hud (skæl), pels (hår), spyt og urin.

Lær de ”allergivenlige hunde” at kende

Den allergene de fleste mennesker med overfølsomhed reagerer på, er fra skæl og hår.

Når der tales om ”allergivenlige hunde”, menes der kæledyr, som fælder i mindst omfang.

Disse hunde er dem, der er bedst egnede for dig, der lider af allergi, eller som har tendens til at reagere på luftpartikler:

·         Coton de Tulear (også kendte som ”bomuldshund”)

·         Curly Coated Retriever 

·         Chinese Crested 

·         Shih Tzu

·         Bichon Havanais

·         Yorkshire Terrier

·         Lhasa Apso

·         Papillon

·         Bichon Frisé

·         Puddel

·         West Highland White Terrier 

Fælles for alle 11 hunderacer er, at de ikke har underuld. De allergener du reagerer på, vil ophobe og befinde sig i ulden.

Selvom hunderacerne betegnes som ”allergi venlige”, er det ikke en garanti, for du ikke kan komme ud for at opleve reaktioner på overfølsomhed.

Dette kan du gøre for at mindske risiko for allergiske reaktioner  

Du kan i høj grad selv hjælpe med til at mindske risikoen for allergiforværring. Med gode hygiejnerutiner i hjemmet og omkring din hund kan du minimere allergener, og med den rette indretning af stue og værelser kan du undgå efterreaktioner.

Vælg en hund uden underuld

Har du ikke hund endnu, og ved du, at du reagerer på støv eller hår, får du en stor fordel i fremtiden, når der skal vælges hunderace. Vælg en hund uden underuld, så du minimerer forekomsten af ophobede allergener.

Børst din hunds pels hver dag

Det bedste er at børste din hunds pels udenfor hver dag. Når du har været på morgentur med dit kæledyr, er det en god idé at gøre det til en rutine at børste pelsen, før hunden kommer indenfor i hjemmet igen.

Der findes forskellige slags pelsbørster, som henvender sig til forskellige hunde i forhold til typen af deres pels.

Undgå hund i soveværelse

Dit sengemiljø er en af de største årsager til udvikling og forværring af allergi. Selvom du har en allergi venlige hund, vil dens hår, skæl eller spyt fortsat kunne genere dig.

Sørg for at holde din seng mest mulig fri for allergener. Undgå at din hund befinder sig i soveværelset, hvor den med sikkerhed vil blive tiltrukket af duften af dig i sengen og den dejlige komfort.

Vær opmærksom på antal tekstiler i hjemmet

Undgå at have mange løse tæpper og puder i stuen, der kan opsamle og holde på allergener. Vær opmærksom på at løse hår vil lagre sig i fibrene i sofaen eller i en læsestol.

Sørg for at aktivere din hund hver dag

En velstimuleret hund vil bevæge sig mindre omkring i hjemmet og afgive færre allergener. Sørg for at aktivere din hund udenfor flere gange om dagen uanset årstid.

Oprethold en høj hygiejnestandard i hjemmet

Du kommer de fleste allergener til livs, når du sørger for en hyppig og regelmæssig rengøring af hjemmet. Støvsug og vask gulv minimum 1 gang om ugen.