Du er her: Forsiden Blog Hvem er Dansk Hunderegister

Hvem er Dansk Hunderegister

16-02-2021
Dansk Hunderegister


Det Danske Hunderegister har eksisteret siden år 1993, da det blev oprettet af Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kennel Klub, Den Danske Dyrlægeforening samt Dyrenes Dag Komité.

Formålet med registret er at skabe og opretholde dyrevelfærd blandt alle danske hunde, som er i ejerskab.

I dag er det lovpligtigt at registrere sin hund i registret, senest når den er 8 uger gammel.

Disse enheder og organisationer kan indhente oplysninger fra registret

Det er muligt for flere foreninger, myndigheder og instanser i Danmark at hente informationer om hunde fra registret. Iblandt enhederne er blandt andet politiet, brandvæsen, dyrlæger, autoriserede internater, redningskorps og stambogsforeningerne.

Skulle en hund få brug for hjælp, er det via chippen eller øretatoveringen muligt at få viden om, hvem hunden er, dens sygdomshistorik og hvor den hører til.

I princippet fungerer identifikationsnumrene i Dansk Hunderegister på samme måde som vi menneskers CPR numre. Det er identifikationsnumre, der er samlet i en stor, elektronisk database, som har til formål at skabe tryghed og sikkerhed.

Lovgivning omkring Det Danske Hunderegister

Det er fastsat ved lov, at alle hunde i ejerskab skal være registreret i det nationale register. Registreringen sker elektronisk, og du har som hundeejer (eller ”hundebesidder” som titlen betegnes hos registret) mulighed for at tilgå din side med oplysninger om din eller dine hunde.

Registreringen på hunden sker via øremærkning eller chipmærkning, oftest er der anvendt en lille elektronisk chip som via injektion ligger under huden i nakkestykket. Du skal også sørge for at din hund bærer et hundetegn i sit halsbånd, med oplysninger om navn (besidderens navn) og adresse, her anbefales også at telefonnummer er anført.

Din hund skal være registreret, inden den bliver 8 uger.

Hvis ikke din hund bærer mærkning som er registreret i registret, kan det medføre bødestraf fra politiet.

Det er også et krav fra lovgivningens side, at dit navn samt hundens bopæl står anført. Dansk Hunderegister anbefaler også, at dit telefonnummer står på halsbåndet, så der er mulighed for hurtigt at komme i takt med dig som ejer.

Sådan registrerer du din hund   

Det koster 145 kroner (år 2021) at få din hund registreret i den danske database over alle hunde. Registreringen sker elektronisk, når først din hund har fået sit personlige ID nummer. Du skal være opmærksom på, at uanset om du køber en hvalp eller en voksen hund, skal du forholde dig til registreringen.

Overtager du en voksen hund fra en anden ejer, skal den findes i registret.

Når registreringen finder sted første gang, skal det være en dyrlæge eller en anden autoriseret ID-mærker, der står for at give din hund sit identifikationsnummer.

Du vil automatisk få en registreringsattest tilsendt via anmodning om det fra Dansk Hunderegisters hjemmeside. Det er muligt både at få en elektronisk attest samt en fysisk, hvis du ikke har mail.

Særligt om registrering i forbindelse med ejerskifte af hund

Det kan ske, at det i hundens voksne liv bliver nødvendigt at give den videre til et andet kærligt hjem. En ejer kan blive syg, svækket eller komme ud for uforudsete omstændigheder, der gør, at det ikke er forsvarligt at fortsætte med at have hund.

Det skal altid være hensynet til hundens trivsel både her og nu og i fremtiden, der er afgørende for din beslutning ved at ændre livsstil.

Når du har fundet en ny ejer til din hund, skal dette noteres i registret. Det såkaldte ”besidderskifte” kan ske online og tager ikke mere end omkring 10 minutter.

I forbindelse med registreringen af ejerskiftet skal både ny og forhenværende ejer give informationer.

Det er køber og dermed den nye ejer, der kommer til at stå for omregistreringen, som er blevet igangsat af den forhenværende ejer.

Den nye ejer modtager et link fra Dansk Hunderegister, når den forhenværende ejer har oplyst, at der sker ejerskifte, og den nye ejers navn og kontaktinformationer angives.

Om sikkerhed og oplysninger om adresseændring

Det er din pligt som ejer at sikre, at oplysningerne omkring din hund altid er korrekte og i overensstemmelse med virkeligheden.

Dansk Hunderegister er blevet koblet på CPR systemet, hvilket er en stor, praktisk fordel for dig som ejer af en hund. Skulle du på et tidspunkt ændre adresse, vil denne oplysning automatisk blive opdateret i registret, så du intet skal foretage dig.  

Der skal bruges NemID, når du logger dig ind på din side i registret.

Oplysningerne i det store register er hostet hos en krypteret og dobbeltsikret server. Som hundeejer kan du forvente ind imellem at få mails fra registret, der spørger til, om alle oplysninger er korrekte.

Dette er en sikkerhedsmæssig fordel, da du kan blive husket på at ændre eller opdatere visse informationer om din hund.