Du er her: Forsiden Blog Bliv klogere på din hunds adfærd – læs med her
hund slikker

Bliv klogere på din hunds adfærd – læs med her

04-06-2022

 

Der er utroligt mange hunde i Danmark – hvis ikke selv du har en, så kender du med garanti nogen, der har. Det er et af de mest populære kæledyr, og mange kan slet ikke leve uden deres lille firbenede ven. Der er dog enkelte dele af deres adfærd, som mange alligevel ikke forstår og endda dele af dens adfærd, som du som ejer måske gerne vil hjælpe den af med. Én af de ting kan være, at din hund tager din arm eller hånd i munden, eller at de slikker på dig. Hvis du vil blive klogere på netop dette adfærdsmønster og have nogle råd til, hvordan du kan slippe af med det, så kan du blot læse mere lige her, hvor vi gennemgår nogle forklaringer samt nogle tips og tricks.

Hvorfor tager min hund min hånd i munden?

Der kan være flere grunde til, at din hund tager din hånd i munden eller lægger munden om armen på dig. Nogle gange kan det ske på grund af kedsomhed og mangel på opmærksomhed, men det kan også være en form for hilsen eller et udtryk for begejstring, hvis det for eksempel er i forbindelse med legetid.

Bør jeg være bekymret, når min hund tager min hånd i munden?

Som udgangspunkt er der ingen grund til at være bekymret, når din hund tager din hånd eller arm i munden, men det afhænger selvfølgelig meget af måden, hvorpå den gør det.

For hunde er det helt almindeligt at lege ved at bide let i hinanden, og hvis hunden er helt i hopla, så kan det være et tegn på, at den leger med dig. Her kan du altid lege med, da det er en måde at knytte bånd på.

Mange hunde gør det også, når de skal hilse på dig eller hvis de bliver glade for at se dig. Her er der igen langt fra dette lette ”bid” til et aggressivt bid, der bruges ud af frustration og irritation.

Nogle hunde finder også tryghed i at ligge med dine fingre, din hånd eller din arm i munden på samme måde, som nogle hunde godt kan lide at gå rundt med en pind i munden. De kan finde nærvær i denne kontakt.

Igen er der altså sjældent behov for at være bekymret over denne adfærd – det er kun, hvis du oplever, at din hund bliver frustreret og bider ud af denne årsag, eller hvis den udviser aggressiv adfærd på denne måde. Der er dog stor forskel på den ene opførsel sammenlignet med den anden.

Hvorfor slikker min hund på mig?

Foruden at din hund tager din hånd eller arm i munden, så er det også meget almindeligt for hunde at slikke på dem, som de møder – og det er helt naturligt. Hunde slikker på alting – dig, andre hunde, ting de støder på på deres vej. Det er noget, som de lærer fra de er helt små, og det holder selvfølgelig ved.

Det starter allerede ved, at moderen slikker på hvalpen for at gøre dem rene og for at efterlade et spor af, at hvalpen hører til hos hende. Hvalpen gør det hos sin mor for at signalere, at den er sulten, men det er også en måde, som de lærer at udforske ting ved.

Slikkeriet er dog ikke kun forbeholdt mor og hvalp. Det bliver en generel måde, hvorpå hunden kan både pleje sig selv, pleje andre og generelt socialisere sig med andre hunde og knytte bånd til dem. Blandt hunde er det helt naturligt – det er kun fordi mennesker ikke render rundt og slikker på hinanden for at knytte bånd, at det virker unaturligt for dig. For din hund handler det blot om at vise hengivenhed og knytte bånd eller som en måde at gøre opmærksom på sig selv.

Hunde er desuden vilde med den let salte smag, som din hud får, når du sveder, så det kan også være årsagen i nogle tilfælde – om ikke andet, kan det være årsagen til, at de bliver ved.

Det kan du gøre for at stoppe din hunds slikkeri

Selvom det er helt naturligt for hunden at slikke på dig, så er det ikke ens betydning med, at du kan lide at blive slikket på, og der er ikke noget i vejen for, at du sætter den grænse over for din hund. Ligesom du skal respektere din hunds grænser, så skal den nemlig også lære at respektere dine.

Ignorer hundens slikkeri

Hvis du gerne vil vende din hund af med det, så kan du afprøve nogle forskellige metoder. Helt simpelt så kan du for eksempel se, hvad der sker, hvis du blot ignorerer hunden. Som sagt kan det være for at få opmærksomhed, og hvis ikke det virker, så vil hunden højst sandsynligt stoppe igen.

Aktiver hunden mere

Du kan også skrue op for både motion, aktivering og leg, hvis din hund typisk gør det for at få opmærksomhed – i så fald kan det afhjælpes ved at sørge for, at din hund ikke er understimuleret.

Gør det til en kommando

Ved at træne din hund til at gøre det på kommando kan du også minimere slikkeriet, da det får en anden betydning i hundens hoved.

Skift sæbe og bodylotion ud

Hvis du har det som om, at din hund slikker på dig, fordi den har fået smag for den salte smag, som din hud får, så kan du også prøve at skifte til en sæbe og bodylotion, der er baseret på citrus. Dem har hunde normalt ikke helt så meget ud af, og det kan faktisk være en nem løsning på problemet.

Afhjælp eventuel angst

En hund kan også slikke på dig, hvis den føler sig angst – det vil typisk vise sig i form af overdrevent slikkeri. Her kan du med fordel spørge din dyrlæge til råds, så du kan få det afhjulpet hurtigst muligt og igen have en hund, der trives på bedste vis.