Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om racen Burmeser
burmeser

Alt du skal vide om racen Burmeser

20-10-2021

 

Burmeseren er en katterace der oprindeligt stammer fra Asien. Det var en såkaldt tempelkat, som før i tiden var et symbol på velstand og agerede som åndelig beskyttelse. På Thailandsk hedder katten Thong Daeng og Supalak, hvilket betyder hhv. gylden rød og noble kat. To begreber der egentlig stemmer meget godt overens med katteracens natur.

Den første moderne Burmeser blev fragtet fra Burma til Amerika i 1930’erne, hvoraf racens navn stammer fra. Den oprindelige tilflytter er blevet avlet sammen med den majestætiske siameser og langsomt opstod en standard for den moderne racekat Burmeser. Til trods for at det var en kat der hurtigt blev populær i Amerika, gik der mange år inden racen kom til Europa. Der er ikke mange kilder der beskriver temperamentet og naturen for den oprindelige asiatiske burmeser kat, men i dag er det en anerkendt race med karakteristiske karakterer.

Temperament – Den kloge og nysgerrige kat

En Burmeser er en aktiv kat, der sætter pris på livlige udfoldelser gennem hele livet. Det er en katterace der er kendt for at være klog og som hurtigt finder løsninger og udfordringer i hjemmet. Det er en kat der af natur er frygtløs og nysgerrig på samme tid og sammenlignet med andre katteracer er den nem at opdrage eller lære faste rutiner i hjemmet.

En Burmeser er en meget social kat, der sætter pris på alle former for menneskelig kontakt. Den er oftest godmodig overfor alle andre dyr og mennesker i hjemmet og er kendt for at være særlig glad for børn. Det er en race der knytter sig meget til sine familiemedlemmer og som nyder enhver social begivenhed, både i sofaen og i dynerne eller til en leg på stuegulvet.

Udseende – En lille charmetrold

Burmeseren er en af de mindste katteracer der er registreret med en racestandard. Det er en muskuløs og adræt kat, der trods dens størrelse har en højere vægt end den syner. De oprindelige gener fra siameseren giver den et elegant udseende ligesom bevægelserne er det. Kroppen er harmonisk af bygning, hvoraf hannerne kan være en smule mere kompakte.

Pelsen er silkeblød og skal være liggende tæt til kroppen. Ansigtet er naturligt og øjnene er runde til mandelformede med mørke aftegninger omkring. Ørerne er små og tynde, siddende med god afstand på det hjerteformede hoved. Pelsen hos en burmeser fælder meget lidt og kræver derfor minimalt med pelspleje. Katteracen er ikke udpræget allergivenlig men kan i nogle tilfælde tolereres af personer med let katte-allergi.

Vægt:

Hanner: 4-5 kg
Hunner: 3-4 kg

Farver – Et væld af farvekombinationer

·         Brun

·         Blå

·         Chokolade

·         Lilla

·         Rød

·         Creme

·         Brun-tortie

·         Chokolade-tortie

·         Lilla-tortie

·         Blå-tortie

Burmeseren blev oprindeligt avlet med den brune farve, der kunne variere i nuancerne fra lys til chokolade brun. I dag er der 10 anerkendte farver, der skal være uden hvide aftegninger. Burmeseren er en albinokat, hvilket genetisk betyder, at dens farver er punktfarver. Grundfarven er ensfarvet, mens ydre punkter såsom ansigt, ører, hale og ben er mørkere end resten af kroppen. Tortie farverne, som også kaldes skilpadde farver, er godkendt for racestandarden, men genetikken tillader kun at disse farver ses hos hunkatte.

Aktivitetsniveau – En social energibombe

En burmeser er først og fremmest en meget social kat, der elsker enhver aktivitet med familien. Gennem hele livet er det en katterace der er kendt for at være aktiv og energifyldt og som værende en katterace der bevarer sin nysgerrige natur til at lege indtil den dør. Det er en kat der er atletisk bygget og evner derfor at klatre og springe. Den har behov for kattetræer og udkigsposter høj oppe, hvor den kan holde øje med alt hvad der sker.

Derfor stiller det krav til indretningen i hjemmet. Hvis der er hylder eller lignende, vil katten højest sandsynligt se dem som en platform og som en invitation til at kunne bevæge sig rundt på. Det er en intelligent kat, der gerne finder sine egne særlige måde at stimulere sit behov for aktivering, både fysisk og mentalt. Katteracen er kendt for at lære at kunne åbne døre, tænde vandhanen og kunne komme igennem selv de mindste og mest udfordrende passager.

Foder – en aktiv kat med tendens til overvægt

En Burmeser har til trods for dit høje aktivitetsniveau tendens til at lide af overvægt. Overvægten ses særligt hos neutraliserede han- og hun-katte. Det er en katterace hvor man bør være særlig opmærksom på fodringen, både i forhold til pelsen men også i forhold til den fysiske form.

Da det er en muskuløs kat, er der behov for et større protein indhold i foderet end det er kendt fra andre katteracer. Proteinerne i foderet bør være af god kvalitet, for at kunne opretholde den muskuløse struktur hos katten. Det er vigtigt at der i fodringen er fokus på det samlede indtag af energi.

Der bør være et minimum af kulhydrater, ligesom af fedtstofferne primært bør være i form af omega fedtsyrer. Samtidig er der behov for tilstrækkelige mængder af vitaminer og mineraler, såsom taurin, der styrker burmeserens hjertemuskler tilligemed. Katte har helt generelt tendens til at indtage for lidt væske, hvilket kan føre til urinvejs-problematikker. Den legesyge burmeser drikker eventuelt gerne fra fontæner, ellers kan væskeindtaget suppleres med moderate mængder af vådfoder af god kvalitet.

Sundhed – en kat med fokus på hjerte og tænder

Burmeseren er en katterace der generelt har en høj sundhed. Der ses sjældent udtalte sygdomme hos racen og dens levetid er normalt mellem 9 og 13 år. Alligevel er der enkelte problematikker som man bør være opmærksom på når man anskaffer sig en burmeser. Det er en katterace der kan være disponeret for hjerteproblemer og misdannelser heromkring.

Det er problematikker der som oftest er medfødt og arveligt betinget. Samtidig er det en katterace som let udvikler betændt tandkød, kaldet paradentose. Det er derfor vigtigt med den rette fodring, der har fokus på kattens tænder. Sørg for at fodringen primært er af tørkost, som styrker kattens tænder og mundhulens sundhed og hold øje med tænderne for eventuelt at forebygge problemet i samarbejde med din dyrlæge.

Konklusion – En kærlig og energifyldt kat

En burmeser er først og fremmest en meget social kat. Den knytter sig stærkt til sine familiemedlemmer og er særligt kendt for at have et tæt forhold til mindre børn. Den er venligt stemt overfor artsfæller og andre dyr i hjemmet.

Det er en aktiv kat, der gennem hele livet er fyldt med energi og leg. Den atletiske kat har behov for at udfolde sig fysisk og bør have mulighed for dette indendørs. Det er en klog kat, der er kendt for unikke løsninger på udfordringer der leder op til grin og konstant aktivitet. Med en burmeser er der kun et lille behov for pelspleje. Burmeseren er generelt set en sund kat, der dog har tendens til overvægt, hvoraf man bør have fokus på den rette fodring.

En Burmeser er velegnet her:

·         En familie der ønsker en social kat

·         En familie der har god plads indendørs

·         En familie der oftest er hjemme