Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Labrador Retriever
Labrador retriever

Alt du skal vide om Labrador Retriever

22-02-2022

 

En labrador retriever er den livsglade, aktive og tryghedssøgende hund, som findes hos mange børnefamilier i Danmark. Labradoren er let at kende på sit milde ansigt, sine trekantede ører og halvtætte pels. 

Overvejer du at købe den populære hund, skal du blandt andet sætte dig ind i aktivitetsniveau, krav til opdragelse og træning samt allergivenlighed. Herunder kan du læse mere om både praktiske, sundhedsrelaterede og sociale aspekter, som kendetegner labrador-hunderacen. 

Personlighed:  

En Labrador retriever er i særdeleshed kendt for sin godmodige, tillidsfulde og sociale personlighed. Den knytter sig til de mennesker, som er en del af dens omgivelser, og den er kærlig mod andre husdyr og mindre børn. Eftersom at hunderacen egner sig som familiehund, trives labradoren bedst, når den har trygge, stabile og vante rammer omkring sig hele livet igennem.

Antal i Danmark:  

Labradoren er meget populær herhjemme som følge af den rummelige, kærlige og tålmodige personlighed. Der findes flere tusinde hunde af racen i Danmark, og det er muligt at købe en labrador retriever som hvalp fra flere af de godkendte kenneler, som findes både i Jylland, på Fyn, Sjælland, Lolland og Falster.

Forventet levetid:

En labrador retriever bliver i gennemsnit op til 12-15 år. Der er flere faktorer, som spiller ind på, hvor gammel din hund kan blive. Sundhedstilstand og sygdomshistorik har stor indflydelse på, hvor mange år din trofaste labrador kan blive. Og derudover har vægt og pleje også indvirkning på antal leveår.

Skulderhøjde - han:

56-57cm

Skulderhøjde - hun:

54-55cm

Vægt - han og hun:

25-34kg

10 ting du skal vide om Labrador Retriever

#Familieegnet 

Har du mindreårige børn i hjemmet, er det afgørende for trivslen af dit kæledyr, at du vælger en børnevenlig og familieegnet hunderace. En labrador retriever egner sig i høj grad til familier med små eller store børn. Labradoren har et tålmodigt og rummeligt væsen, og den kan opdrages til at være påpasselig og tolerant overfor lyde og bevægelser. 

Det er nødvendigt at opdrage, træne og aktivere din labrador. Den har jagtgener i sig, og den har et højt energiniveau, som kan komme negativt til udtryk overfor familiens medlemmer og husets inventar, hvis den kommer til at kede sig eller mangle fysisk stimuli. 

#God med børn

Når du fra hvalpestadiet af har opdraget din hund til at adlyde ordre og modtage kommandoer, kan du forvente at få en påpasselig, lydig og godmodig hund, som vil passe på de mennesker, den deler husstand med. En labrador retriever vil beskytte børn, og hunden kan opleves at have et særligt fokus på de mindste medlemmer i familien.

Den elskede og charmerende hunderace har stærke følelser, hvilket blandt andet kommer til udtryk, hvis den fornemmer, at et barn i familien er ked af det eller har en anderledes adfærd end vanligt. Labradoren vil i så fald opsøge barnet i forsøg på at hjælpe det. Det kan være, hunden lægger sig op i sengen eller sofaen til barnet og giver det tryghed. Eller hunden kan med sin gøen gøre de voksne opmærksomme på, at pigen eller drengen i huset har slået sig og har brug for hjælp.

#Nem at træne?

En Labrador Retriever er en yderst samarbejdsvillig og motiveret hund, når det kommer til træning og fysisk aktivitet. Hunderacen stammer fra jagthunde, og den har således instinkter i sig, der giver den naturlig lyst til at få succes med at jage og fange. Du kan med fordel lave apporterings- eller sporetræning med din labrador. 

Den populære hunderace hører til de mellemstore hunde, og den har bedst af at blive aktiveret 1-2 timer om dagen. Du kan med fordel kombinere fysisk aktiv med træning, som er med til at stimulere kæledyret både fysisk og mentalt. 

Der findes en masse forskelligt udstyr, du kan bruge til at afvikle træning med din labrador i naturen. Det kan f.eks. være sporeliner, som kan benyttes til at lave træningspas i skovområder. Og du kan afvikle lydighedstræning i haven eller på åbne arealer med reb eller bolde. 

Din labrador retriever motiveres af succeser og ros. Du kan vælge at have sunde godbidder med til den eller sjovt aktivitetslegetøj, din hund kan få, når den har fundet eller hentet de ting, du har kastet til den. Den målrettede og stabile træning er med til at styrke båndet mellem hund og ejer. 

Labradoren kan trænes igennem hele voksenlivet, og den vil trives med at få nye øvelser og gradvist, sværere opgaver.

#Kan være alene hjemme

En social og tryghedssøgende hund har behov for træning i at være alene hjemme. Det bedste er at tilvænne din labrador til at være alene, når den er ung voksen. I hvalpestadiet skal den næres med masser af samvær og relations-dannelse.

Det er en god idé at starte tilvænningen i små doser i hverdage og weekender. Det kan være i forbindelse med, at du hænger vasketøj op udenfor, vasker bil eller på anden vis er fysisk væk fra hjemmet i mindre stunder. I starten skal du kun lade din labrador retriever være alene i 5-10 minutter. Begynder den at lave pivende lyde, er det tegn på, at den føler sig alene, bange eller efterladt. Her skal du vende tilbage til hunden og give den positiv opmærksomhed. Væn din hund til at være alene hjemme i større og større doser á gangen. 

Sørg for at din hund altid har adgang til væske, når den er alene, og hav gerne hundens favoritlegetøj liggende fremme, så den kan underholde sig selv, indtil du eller familiens andre medlemmer er hjemme igen. 

#Lydighed

Hvor lydig en hund er, har du som ejer stor indflydelse på. Det handler om, at du træner din hund, fra den er hvalp af, til at adlyde dine kommandoer. Lydighedstræning kan foregå på mange måder - blandt andet som kamufleret leg - hvilket er med til at holde din labrador lydig, mens den er voksen. 

#Stædighed 

En labrador retriever er en samarbejdsvillig hund, der elsker at adlyde sin ejer. Des mere fokuseret du har været i din træning omkring lydighed med den, des mindre stædig vil dit kæledyr være. Labradorens adfærd komme til at virke som om, at det er en stædig hund på grund af det store energiniveau og dens tendens til at lade jagtinstinkterne råde.

Hunderacen er meget madglad. Når der er mad på spisebordet, kan hunden komme til at virke insisterende efter at få smagsprøver, hvis ikke du har trænet den til at kontrollere sine impulser og adlyde din kommando til ikke at tigge ved bordet. 

#Aktivitetsniveau

At have en labrador i familien kræver opmærksomhed og aktivitet hver dag. Din kærlige og energiske familiehund har brug for at blive luftet og aktiveret hver dag. Det mest ideelle er at lave blandede aktiviteter med din labrador, så den kan få trænet hjernen og stimuleret kroppen. Det kan være tilpasset træning i naturen med apporteringslege, sporetræning eller lydighedstræning samtidig med, at hunden leges med i haven sammen med dig eller dine børn.

#Fælder hunden?

Labradoren har en mellemtæt pels, der kan føles en smule ru. Den tykke pels beskytter dit kæledyr mod vind og regn, og den giver din hund en optimal isolering i de kølige vintermåneder. Du skal forvente, at din labrador retriever fælder i et middel omfang. De løse hår vil være mest udtalt i forårsperioden, hvor dit kæledyr er i gang med at producere ny pels. 

Med en god og mild hundeshampoo kan du være med til at nedbringe mængden af løse hår i sofa og tekstilprodukter i hjemmet. Du kan give din labrador et ugentligt bad, hvor de fleste løse hår fjernes. En anden god metode til at undgå for mange hundehår indenfor er ved at børste din hund med en specialdesignet hundebørste udenfor. Det kan være i forbindelse med leg eller afslapning i haven, eller du kan børste din hund på trappen eller terrassen efter en gåtur. 

#Allergivenlighed

En labrador er ikke en allergivenlig hund. Den har underuld, som er heri de såkaldte "allergener" (allergifremkaldende fibre) befinder sig. Teknisk set er der ingen hunde, som er 100% allergivenlige. Dog anbefales hunde uden underuld til dig, der har allergi, eller som vil minimere risikoen for overfølsomhed.

#Vagtegenskaber 

Din labrador er mere en arbejds- og jagthund, end den kan betegnes som en vagthund. Hundens milde og selskabelige natur gør den mindre egnet til at varetage opgaver, hvor det handler om at være på vagt og skræmme uvedkommende dyr eller mennesker væk.

FAQ

Hvor meget koster en labrador hvalp?

Du skal forvente, at prisen på en hvalp af hunderacen "Labrador Retriever" ligger på omkring 8.000-15.000 DKK, når du køber hunderacen fra en godkendt kennel. Det er vigtigt, at der følger stamtavle med til din hund, så du har indblik i hundens genetik.

Er der forskel på labrador?

Der findes forskellige udgaver af hunderacen "Labrador" og de fås i farverne gul, sort og brun. En af typerne er Formel 1 og den anden kaldes den gammeldags. De to typer er ikke helt ens hverken fysisk eller mentalt, så inden man anskaffer sig en labrador bør man sætte sig ind i hvilken en af typerne der passer til ens behov.

Hvor mange år bliver en labrador?

En sund og normalvægtig labrador der aktiveres hver dag, og som ikke har været ude for sygdomme tidligere i livet, kan blive op til 13-15 år gammel. Det er naturligt for mange hunde at komme til at lide af gigt i knæ og hofter i alderdommen, hvorfor det er en god idé at se dyrlæge regelmæssigt, når hunden bliver senior.

Hvor meget motion kræver en labrador?

En labrador kræver daglig motion á 1-2 timers omfang. Motionen skal bestå af både fokuseret og tilpasset træning samt af fri leg, hvor den kan få brændt energi af. En ikke-stimuleret hund kan komme til at ødelægge ting indenfor og have en impulsiv og grænseoverskridende adfærd. 

Anbefalet kost

Da en labrador retriever generelt er en meget madglad hund, så anbefales det generelt, at de får en kost med reduceret fedtindhold – dette er især, hvis din labrador retriever har lagt ud lidt ud til den gode side, og derfor har brug for at tabe et par kilo.

Dertil findes der en række forskellige slags foder med kosttilskud, som kan være med til at styrke din hunds sundhed. Det kan derfor være en god ide at tage en snak med din dyrlæge omkring, hvilken foder der passer bedst til lige netop din hund.

 

>