Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om Exotic Shorthair

Alt du skal vide om Exotic Shorthair

15-11-2021
Exotic shorthair


 

En Exotic Shorthair er en katterace, som du hurtigt kan genkende på dens nuttede, flade ansigt. Den ligner til forveksling den populære perserkat, og det er heller ikke tilfældigt at den bliver kaldt for en perserkat for den dovne katteejer. Den er nemlig blevet avlet til at ligne perseren. I modsætning til dens langhårede fætter, har en Exotic Shorthair til gengæld en kort, blød pels, der er en del nemmere at pleje. Desuden er racen generelt mere livlig og aktiv end perserkatten, samtidig med at den er rigtig kælen og nyder at blive nusset dagen lang.

Personlighed og temperament

Temperament og energiniveau: Racen er en rolig og nem selskabskat, som vil elske at følge dig rundt i huset og putte i dit skød. Hannerne har ry for at være særligt kærlige, hvor hunnerne er mere selvstændige. Begge køn er selvfølgelig meget loyale og dedikerede til deres ejere. Selvom de elsker deres ejere, har de tendens til at være en smule reserverede overfor fremmede. Sædvanligvis varmer de op overfor gæster og nye mennesker efter et stykke tid. Selvom det er katte med et lavt energiniveau, vil en Exotic Shorthair alligevel nyde at lege med en bold eller andet kattelegetøj.

 

Inde- eller udekat? Der er en del diskussion generelt om katte bør være indendørs eller udendørs. Det afhænger selvfølgelig altid af hvad der er bedst for den enkelte kat, og hvilket slags område man bor i. En Exotic Shorthair elsker typisk at være hjemme og omkring sine ejere. Det er heller ikke en specielt aktiv katterace. Af samme årsag vil den sagtens kunne vende sig til at være en indekat. Hvis det er muligt, vil den sikkert nyde at kunne være både indenfor og udenfor.

 

Hunde- og børnevenlighed: Når det kommer til børn, hunde eller andre husdyr, så er en Exotic Shorthair hverken det bedste eller værste valg. Den er relativt tolerant og legesyg, men du kan sagtens finde katteracer som vil nyde selskabet fra børn eller hunde mere end en Exotic Shorthair.

Helbred, pasning og pleje

 

Støjniveau

En Exotic Shorthair larmer ikke særlig meget, og du skal ikke forvente en masse miaven fra den.

 

Størrelse

En Exotic Shorthair er en mellemstørrelse kat. Den bliver typisk mellem 25 - 30 cm i højden, og har en kropslængde på 41 - 48 cm. Den vejer normalt et sted mellem 4.5 - 5.5 kilo.

 

Forventet levetid

Racen gennemsnitslevealder er 12 - 16 år. Det er selvfølgelig afhængigt af eventuelle sygdomsforløb og andre problemer i alderdommen. Den er forbundet med nogle genetiske sygdomme, som du skal være opmærksom på. Det er heriblandt problemer leveren og cyster. De har også en ærgerlig tendens til overvægt, så vær opmærksom på at du giver din Exotic Shorthair den rette kost. Hvis du overvejer at købe en kat, og gerne vil være sikker på, at den har det bedst mulige helbred, så køb en killing fra en anerkendt kattavler.

 

Pels og pelspleje

En Exotic Shorthair er en katterace, hvor pelsen er nem at passe og pleje, fordi den har kort pels. Den filtrer ikke så let, og du behøver kun at rede den igennem en eller to gange om ugen. Det er en god idé at bruge en kam af rustfrit stål til pelspleje. På grund kattens flade ansigt, kan den have tendens til at løbende øjne. For at undgå at den får grimme pletter i øjenkrogene, kan du vaske den ansigt dagligt med en klud. Du bør også klippe den negle efter behov.

 

Fældning

Forvent at racen fælder. Det sker især i bestemte perioder af året, og at det kan blive nødvendigt med ekstra pelspleje i den periode. Du kan med fordele bade din kat for at vaske døde hår uden af dens pels.

Syv sjove facts om Exotic Shorthair

Er du faldet for racens nuttede udseende og søde personlighed? Her er syv facts, som er sjove at vide, hvis du overvejer at anskaffe dig - eller allerede er den heldige ejer af - en Exotic Shorthair:

     Det er en relativt ny katterace, som man mener blev udviklet i USA i 1950’erne.

     Selvom dens pels er kort, så er den meget blød og plysset. Den er i to lag med en tyk underuld, som løfter det øverste lag op. Det er et unikt træk blandt korthårede katteracer.

     Det er så rolige og afslappede, at nogle ejere kalder deres Exotic Shorthair-katte for “møbler med pels”, fordi de sagtens kan ligge stille en hel dag.

     Du får ikke en kat, der fælder meget, hvis du køber en Exotic Shorthair. Det er en relativt nem katterace, og perfekt til den “dovne” katteejer.

     Man kan godt have lyst til at kalde racen for buttet, men faktisk er den ikke tyk af natur. De har til gengæld kraftig knoglestruktur, som gør at deres kropsbygning virker mindre slanke end andre katte.

     Med deres rigtig nuttede udseende, er racen tit blevet brugt i TV-serier og film. I filmen “Cats & Dogs” fra 2001 spilles skurkekattens sidekick Calico af en Exotic Shorthair-kat. I TV-serien New Girl har karakteren Winston også en kat ved navn Mr. Fergusson, som er en Exotic Shorthair - og Winstons bedste ven!