Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om den Tyrkiske Van
tyrkiske van

Alt du skal vide om den Tyrkiske Van

01-03-2022

 

Den Tyrkiske Van er en muskuløs og robust bygget kat, der med brede skuldre, bredt hoved og lang pels har et fornemt udseende. Racen er meget glad for leg og fuld af energi, og så har den både lyst til hygge og behov for muligheder for at trække sig tilbage. Helt særligt ved denne race er dens glæde ved vand, så bliv ikke overrasket, hvis den pludselig tager en dukkert. Læs med her og bliv klogere på denne dejlige katterace.

Størrelse

Den Tyrkiske Van er en mellemstor race, der som fuldvoksen vejer omkring 5-7 kg.

Forventet levetid

Gennemsnitligt lever en Tyrkisk Van i 12 til 17 år, og det er generelt en race med et stærkt helbred.

Pels og pelspleje

Racen stammer oprindeligt fra en region med omskifteligt vejr, og det viser sig i pelsen, der skifter alt efter sæson. Pelsen har konsistens som kashmir, da den modsat andre racer ikke har underpels og derfor virker meget blød.

Pelsen er let at pleje og bør redes med en kam en gang om ugen. I vinterperioden vil pelsen dog være længere, og kan derfor kræve større opmærksomhed for at undgå sammenfiltring, men også her bør brugen af en kam være nok. Farven er typisk hvid eller hvid med striber og med farvede markeringer på hoved og hale.

Fældning

Denne race fælder lige så meget som andre katte, men med den lange pels kan fældningen virke større.

Er den Tyrkiske Van bedst egnet som ude- eller indekat?

Den er fuld af energi og har et stort behov for bevægelse, så muligheder for at gå udenfor vil derfor være ideelle.

Den Tyrkiske Van adskiller sig særligt fra andre katte på sit forhold til vand. Mens de fleste katteracer går langt forbi muligheder for at blive våde, kan denne race sagtens finde på at hoppe i vand og er en adræt svømmer. Der er mange bud på, hvordan det særlige forhold til vand er udviklet, men formentlig stammer det fra behov for at finde føde eller nedkøling i høje varmegrader.

Er den Tyrkiske Van god til børn/andre dyr, eller er den meget solitær?

Racen fungerer fint med andre dyr og mennesker, og vil være en god familiekat. Man skal dog være opmærksom på, at katten til tider har behov for, at opmærksomheden sker på dens præmisser, og derfor ikke bryder sig om at blive overfuset.

Temperament/Energiniveau

Den er meget legesyg og opsøgende med stor lyst til at nusse, og så kræver den til tider en del opmærksomhed. Den kan dog også lide at springe op på eksempelvis et skab under loftet og observere begivenhederne nedenunder på afstand.

Stille eller meget miav’en

En Tyrkisk Van miav’er hverken meget eller lidt.