Du er her: Forsiden Blog Alt du skal vide om at fodre din hund

Alt du skal vide om at fodre din hund

23-05-2022
fordring af hund


 

Danmark er et land, der er fyldt med hunde. Det er danskerens bedste firbenede ven, og hvis ikke du selv har hund, så kender du med garanti nogen, der har – det er nemlig alt andet end unormalt at have et firbenet dyr gående rundt i hjemmet.

Måske er det også på tide, at du får din egen hund – i så fald er der en lang række ting, som du skal have læst op på. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvordan du passer og plejer din hund – og det er heller ikke helt ligegyldigt, hvordan, hvor meget og hvad du fodrer din hund.

Hvis du føler dig lidt på bar bund og er i gang med din research, så kan du læse med lige her og blive klogere på alt det, som du bør vide om at fodre din hund.

Hvor mange gange skal en hund have mad?

Din voksne hund kan nøjes med at spise 1 til 2 gange om dagen, såfremt hvert måltid selvfølgelig er stort nok til dette. Det mest normale er at folk giver deres voksne hund morgenmad og aftensmad - altså 2 gange om dagen.

En hvalp har brug for flere små måltider i løbet af dagen. De spiser mindre, men de har stadig brug for nok – og faktisk mere eller mindre konstant næring – for at de kan vokse optimalt. Alt efter hvor gammel hvalpen er så 3-4 gange om dagen cirka.

Vi kommer nærmere ind på dette længere nede.

Hvad bør du fodre din hund med?

Der er en lang række forskellige fodermærker og typer af foder på markedet. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at de er lavet til forskellige racer, vægtklasser og behov. Indholdet i hvert produkt er nemlig ikke det samme – det varierer både i forhold til protein, fedt og kulhydrat, og det er vigtigt, at du finder et, som din hund kan lide, men som også giver din hund den rette energi.

Hvis ikke du giver din hund det rette foder – eller hvis du giver den for lidt – så kan det komme til udtryk i form af nedsat aktivitetsniveau og energiniveau, mens for meget foder selvfølgelig fører til overvægt.

Din hvalp skal ikke nødvendigvis have det samme foder som en voksen hund, da den skal have næring af vokse af. Hvalpe skal have hvalpefoder indtil de fylder ca. 1 år, afhængig af racen. Du kan med fordel enten gå til din dyrlæge og få et foderprodukt, der sikrer den en god start på livet, men ellers er det en god idé at fodre med det fodermærke som de har fået hos deres opdrætter.

Hvor meget skal din hund have at spise?

Det er meget forskelligt fra hund til hund, da de jo kommer i alverdens forskellige størrelser og en lille chihuahua ikke skal have det samme at spise som en stor grand danois.

For at være sikker på, at du giver din hund den rette mængde mad om dagen, så bør du følge anvisningerne på det produkt, som du fodrer den med. Det vil typisk være angivet i gram – for ikke at skulle have vægten frem hver gang kan du dog med fordel have et bæger, der enten passer til anvisningerne eller et bæger, der har en streg, så du kan måle det på den måde.

I starten, når du lige begynder at bruge et produkt – eller hvis du skifter over til et andet – så er det en god ide at veje din hund og følge med i dens vægt. Anvisningen på pakken er nemlig en generalisering, og det kan være, at din hund skal have enten mere eller mindre for at holde en sund vægt tilsvarende sin race og alder.

Hvor ofte bør du fodre din hvalp?

En hvalp er en anelse mere kompliceret at fodre end en voksen hund. De har nemlig typisk ikke helt så meget plads i maven, og derfor trives de bedst med flere små måltider i løbet af dagen.

Når hunden er hvalp, så skal den have næring og energi til at vokse optimalt, og det giver du den bedst ved at tilbyde den mere eller mindre konstant næring – selvfølgelig ikke så den bliver tyk, men blot så den har noget at vokse af. En hvalp skal ikke have det samme pr. gang, hvis du giver den 3 måltider på en dag, som hvis du giver den 4 måltider på en dag.

Hvor ofte bør du fodre din voksne hund?

En voksen hund er nem at have med at gøre, når det kommer til fodringen. Den kan nemlig sagtens nøjes med at spise 1 til 2 gange dagligt helt uden problemer – såfremt du selvfølgelig giver den nok og giver den det rigtige disse 1 til 2 gange om dagen.

Hvis du vælger at fodre din hund 2 gange om dagen, så giver det mening at gøre det morgen og aften for at fordele energien – eventuelt før eller efter din egen morgen eller aftensmad. Det er dog bedst, hvis du holder dig til omtrent samme tidspunkt hver dag, da det vil være bedre for hundens fordøjelse, så hvis du spiser meget intuitivt selv og ikke følger klokkeslættet, bør du ikke koble disse to ting sammen.

Hvis du foretrækker kun at fodre din hund 1 gang om dagen, så kan det også sagtens lade sig gøre. Hund er lærenemme og de tilpasser sig de rutiner, som du skaber for dem. Derfor kan selv den sunde og aktive hund nøjes med et enkelt måltid om dagen. Det er blot vigtigt, at du husker, at hunden stadig skal have samme mængde mad, da den ellers vil blive sulter og underernæret over tid.

Har du problemer med fodringen af din hund?

Hvis du har fulgt alle disse retningslinjer for fodringen af din hund, og du stadig oplever, at den enten bliver dvask, undervægtig, overvægtig eller efterlader foder i skålen, så kan du med fordel søge dyrlæge. Der kan være noget galt, som de kan hjælpe dig med, eller også har de nogle særlige tips og tricks, som du kan benytte dig af. Det er dog værd at bemærke, at hunde i sommerperioden godt kan efterlade foder i skålen og blive mere dvaske på grund af varmen, så her bør du ikke være bekymret.

Forskellige mærker af hundefoder 

Søger du inspiration til forskellige fodermærker så har vi samlet lidt til dig, som du med fordel kan tage et kig på her.